Jót tett a gyenge forint - bővül az agrárhitelezés

Bővülhet az idén az agrárhitelezés, miután a válság a mezőgazdasági cégeket kevésbé érintette, termékeikre a kereslet viszonylag stabil maradt, és a támogatási rendszer sem változott nagymértékben, emellett az idén a terméshozamok jobbak, az árak kedvezőbbek, ami ugyan szűkíti a hiteligényeket, de javítja a hitelnyújtási feltételeket - írta a Világgazdaság.
MTI-Eco, 2011. december 13. kedd, 08:56
Fotó: Napi.hu

A lapnak Csürke József, a Budapest Bank vállalati hitelezési vezetője elmondta, hogy az exportra termelő mezőgazdasági cégekre a devizaárfolyamok alakulása kedvező hatással volt, így náluk már a növekedés jelei is megfigyelhetők.

Az ágazatban a szakember a hagyományos szántóföldi növénytermesztésben, valamint egyes öntözött szántóföldi zöldségkultúrákban látja a legnagyobb bővülési lehetőségeket. Az állattenyésztés esetében árnyaltabb a kép: a szarvasmarha-tenyésztésben - mind a múlt évhez képest kiegyenlítettebbé vált tejtermelésben, mind az erős külföldi keresletnek örvendő húságazatban - egyértelműen kedvezőbbek a hitelezési feltételek, ugyanakkor az abrakfogyasztó ágazatok (baromfi, sertés) hitelezhetősége - a rendkívül magas takarmányárak okán - romlott - írta a Világgazdaság.

HOZZÁSZÓLÁSOK