Jövő héten döntenek az MNB hitelprogramjáról

A kedden közzétett inflációs számok nem különböznek az eddigiektől annyival, hogy az lényegesen befolyásolná a monetáris tanács általános hozzáállását a kamatpályához - jelentette ki Balog Ádám, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke csütörtökön.
MTI, 2013. május 16. csütörtök, 12:39
Fotó: Napi.hu

A jegybank konzultációs sorozatának első, miskolci állomásán újságíróknak elmondta azt is: az MNB igazgatósága a jövő héten fogadja el a Növekedési Hitel Program harmadik pillérének, azaz az ország rövid távú külső adósságának mérséklését célzó intézkedések konstrukcióját.

Balog szerint továbbra is az az elképzelés, hogy az MNB hosszabb távú devizaswapokat ad a bankoknak a kéthetes jegybanki eszközben tartott állományuk csökkentése ellenében. A gondolkodás tárgya az, hogy ez a csökkentés mit jelentsen, melyik időszakhoz képest mérjék a csökkentést - tette hozzá.

Az alelnök szerint nyáron van egy természetes rövidülés a külső lejárati szerkezetben, így a jegybank szempontjából nem jó, ha például áprilishoz képest mérik a csökkenést.
Az alelnök nagyon bíztatónak nevezte az első negyedévi GDP-adatokat, de hangsúlyozta, hogy azok egyelőre nem befolyásolják a jegybank politikáját.

HOZZÁSZÓLÁSOK