Jövő héten kiderülnek az új rokkantnyugdíj-szabályok

Az elfogadott jogszabályoknak megfelelően június 12-ig az államhoz kerül a nyugdíjpénztárak vagyona, a volt tagok 200-300 milliárdnyi reálhozam kifizetésére számíthatnak. A rokkantosítás új szabályairól a jövő héten dönt a kormány.
Papp Zsolt, 2011. május 19. csütörtök, 16:37
Fotó: Napi.hu

A Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapról, és a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő egyes törvénymódosításokról szóló törvények végrehajtásáról szóló kormányrendelet várhatóan a jövő héten kerül kihirdetésre - közölte Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára a tárca online sajtótájékoztatóján.

A pénztáraknak 2011. június 12-éig kell átadniuk a vagyont az Alap számára. A reálhozam konkrét összege egyelőre nem ismert, számítások szerint megközelítőleg 200-300 milliárd forintra tehető, a tárca előzetes számítása szerint A pénztárak által átadott portfólióban az állampapír aránya hozzávetőleg 50 százalék - ezeket a papírokat az államadósságkezelő megsemmisíti, így ezzel az államadósság egy csapásra 1300 milliárd forinttal csökkenhet. (Az államadósság értéke április végén 20552 milliárd forint volt - vagyis a GDP arányos mutató GDP négy százalékkal csökkenhet. A hatályos jogszabályok szerint az átadott eszközöket értékesítenie kell az Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapnak.

A helyettes államtitkár szerint a kormány a jövő héten tárgyalja meg a rokkantsági ellátások rendszerének felülvizsgálatáról szóló előterjesztést. Ezt követően kerülhet sor a törvényjavaslat országgyűlés részére történő benyújtására. A törvényjavaslatot a Széll Kálmán terv szerint júliusig kell elfogadnia - ez az ütem már csak akkor tartható, ha az előterjesztést gyorsított eljárásban tárgyalja a Ház. Banai Péter Benő ugyanakkor felhívta arra a figyelmet, hogy a törvényjavaslat tárgyalásától és elfogadásától függetlenül a kormány saját hatáskörben kezdeményezheti a jelenleg ellátásban részesülők felülvizsgálatát.

A kormány mind a Széll Kálmán Tervben szereplő 2012-es és 2013-as évekre vonatkozó intézkedésekről, mind a 2011. évi gyógyszerkassza megtakarításait érintő intézkedésekről döntött múlt héten. Az intézkedések kisebb részben bevétel-oldali lépéseket tartalmaznak (gyártói befizetés emelése, orvoslátogatói díj emelése) nagyobb részben a kiadások csökkentésére irányulnak (pl. nemzetközi referenciaárazás alkalmazása, generikus program alkalmazása, koleszterinszint csökkentő gyógyszerek támogatásának felülvizsgálata) - közölte a gazdasági tárca arra a kérdésre, hogy a tervezett 120 milliárd forintos kiadáscsökkentéshez milyen további intézkedések kellenek. A válasz szerint az eddig elfogadott intézkedések elegendőek lennének a gyógyszerkassza kiadásainak 25 százalékos csökkentéshez.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

nyugger, 2011.05.20 16:57

Akkor önként meghalhatunk? Gratulálok az ötlet kidolgozójának, csak azt nem tudom, hogy mire fizettem közel negyven évig adót és járulékot, stb. Csak addig kellettem, ejnye, bejnye!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html