A JP Morgan londoni elemzői a csütörtöki inflációs adatismertetés után meredeken lefelé módosították a jövő évi magyarországi inflációra és az MNB várható kamatpályájára szóló előrejelzéseiket. Eddig alapesetben azt várták, hogy a magyar jegybank jövőre és 2016-ban is a jelenlegi 2,10 százalékon hagyja alapkamatát - 2015 első negyedévére most már 0,50 százalékpontos MNB-kamatcsökkentést, és így 1,60 százalékra süllyedő MNB-alapkamatot várnak. Az MNB már januárban végrehajthat egy 0,2 százalékpontos kamatcsökkentést. Ezt a várakozást a ház szerint alátámasztja az is, hogy a JP Morgan euróövezeti stratégái szintén januárra jósolják az eurójegybank (EKB) szuverén kötvényekre is kiterjedő mennyiségi enyhítésének kezdetét.

A londoni elemzői közösségben általános az a várakozás, hogy ha az ECB nagyszabású mennyiségi enyhítési programba kezd, és ezt a szuverén euróövezeti kötvényekre is kiterjeszti, az ehhez kapcsolódó portfolió-beáramlások hozamcsökkentő és valutaárfolyam-erősítő hatást gyakorolhatnak a közép- és kelet-európai piacokon.

A JP Morgan londoni elemzői az eddigi előrejelzésükben szereplő 1,5 százalék helyett már csak 0,5 százalékos egész évi átlagos inflációt várnak 2015-ben Magyarországon. A cég 2015 végére 2,1 százalékos tizenkét havi inflációt valószínűsít az általa eddig jósolt 2,6 százalék helyett, és azzal számol, hogy a teljes kosárra vetített éves infláció 2015 márciusáig a negatív tartományban marad. Az év/év inflációs ütemek egészen 2015 szeptemberéig 1 százalék alatt lesznek.

A JP Morgan nyersanyagpiaci részlege az eddigi 78 dollárról 70 dollárra csökkentette a globális alaptípusnak tekintett Brent olajfajta jövő évi hordónkénti átlagárára adott prognózisát. A Capital Economics szakértői új prognózisukban közölték: lefelé módosított várakozásuk az, hogy a Brent hordója 2015 végén 65 dollárba, 2016 végén 60 dollárba kerül majd. A ház eddig 70 dolláros hosszú távú célár-előrejelzést tartott érvényben a Brentre. A felülvizsgálatot a cég elemzése szerint az indokolja, hogy a Brent-árfolyam már e hét elején 70 dollár alá süllyedt.

Daniel Hewitt, a Barclays felzárkózó piacokért felelős főközgazdásza a csütörtöki inflációs adatismertetés után közölte: a ház alapesetben is alig 1 százalékos átlagos inflációt vár Magyarországon 2015-re. Hewitt szerint ez megalapozza a további jegybanki kamatcsökkentéseket, tekintettel arra is, hogy az MNB középtávú inflációs célja 3 százalék.

A Barclays vezető szakértői kiemelte, hogy jóllehet az MNB jelenlegi várakozása szerint a tizenkét havi infláció 2015 végére eléri a 3 százalékos célt, azonban az idei negyedik negyedév eddigi inflációja is már alacsonyabb a jegybanki prognózisnál. A Barclays ezért azzal számol, hogy az MNB a jövő héten esedékes új inflációs jelentésben lefelé korrigálja előrejelzéseit. Elképzelhető, hogy a következő, márciusi inflációs jelentésben az MNB még tovább csökkenti a várható inflációs pályára adott előrejelzését, és ez is újabb kamatcsökkentéseket indokolna. Ebben a környezetben a Barclays összesen 0,60 százalékpontos MNB-kamatcsökkentésre - vagyis 1,50 százalékra süllyedő alapkamatra - számít jövőre.