A költségvetési bizottság szerdai ülésén - mondhatni az utolsó pillanatban - egy módosító javaslatban a Miniszterelnökség 2012-es költségvetésnek átalakításra tesz javaslatot. A Miniszterelnökség büdzséjét jelentősen túltervezték, hisz az eredeti javaslat szerint az idei 3,4 milliárdról 3,8 milliárd forintra nőtt a kiadási előirányzata - amely tíz százalék feletti növekedés a megszorítások közepette. Eddig nem lehetett tudni, hogy mi a növekedés oka - igaz, a miniszterelnökség létszáma lassan egy minisztériuméval vetekszik, holott 2010-es létrehozásakor még csak pár fős titkárságról volt szól.

A költségvetési bizottság most beadott módosító javaslata kibontotta a növekedés okát: a tervek szerint 500 millió forint jutna a kormányfői protokollra - ami egyébként 150 millióval elmarad az idei kerttől, ám az előre nem várt kiadásokra 150 millió forintos fejezeti tartalékot is létrehoznak. Mindezt a személyi és dologi kiadások lefaragásával teszik, a 700 millió forintos csökkentés után megmaradó 52 milliót pedig - a javaslat szerint - félretennék a Fiumei úti Nemzeti Sírkert gondozására.

Elvileg már nem módosíthatják a büdzsét - de fogják

A 2012-es költségvetéshez - törvényesen és házszabályszerűen - már nem lehet benyújtani egyetlen módosítást sem, hisz a minisztériumi keretszámokat már megszavazta a parlament. Ennek ellenére Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter arról beszélt, hogy a kormány lehetséges, hogy mégis csak csökkenti a növekedési prognózisát a költségvetésben szereplő 1,5 százalékról 0,5-1 százalékra. Matolcsy arra is utalt, hogy ezt a 2012-es költségvetésen is átvezetik. Ez utóbbit Cséfalvay Zoltán NGM államtitkár is megerősítette - annak ellenére, hogy házszabály szerint ilyen módosításokra már nincs lehetősége a kormánynak.

Az ellenzéki képviselők a vita során többször felszólították a kormányt, hogy időben terjessze be a makrópálya változása miatt szükséges korrekciókat. Ilyen módosításra korábban volt példa, hisz 2008-ban is a vita során írta újra a kormány - egy százoldalas módosító javaslattal - a tervezetet.