Jövőre már fizetni kell az öntözővízért

Kézikönyvvel segíti az öntözéshez kapcsolódó vízkészletjárulék kiszámítását a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Belügyminisztérium.
Napi.hu, 2016. december 11. vasárnap, 10:15
Fotó: Napi.hu

A kamara honlapján megtalálható tájékoztató segítségével az érintett gazdálkodók könnyedén kiszámolhatják, hogy mekkora díjra számíthatnak a felhasznált víz mennyisége alapján - írta a Magyar Idők.

Az Európai Unió korábban döntött arról, hogy a tagállamoknak meg kell felelniük a víz keretirányelv előírásainak, így hazánkban idén újra be kellett vezetni a felhasznált vízmennyiség után fizetendő járulékot.

A kormány döntése alapján a felhasznált vízmennyiséggel arányos díjakat 2016. július 1-jétől kellett volna megfizetniük a gazdáknak, a kamara közbenjárására azonban sikerült elérni, hogy a határidőt október elsejére változtatta a jogalkotó. Így a gyakorlatban már csak a jövő évben felhasznált mennyiség után kell díjat fizetniük a termelőknek.

Az öntözés esetében az első 50 ezer köbméter ingyenes, ahogyan 150 ezer köbméter alatt a rizstermesztésben és a halgazdálkodásban érdekelteknek sem kell fizetniük. A kedvezmény a tartósan vízhiányos időszakokra is vonatkozik.

HOZZÁSZÓLÁSOK