A 13 országos lefedettséggel rendelkező bank mindegyike megvágta legalább egy lekötési ajánlatának kamatát az elmúlt napokban, miután a Magyar Nemzeti Bank (MNB) immár negyedszer csökkentette a jegybanki alapkamatot, a reálkamatok tekintetében azonban Magyarország továbbra is az európai élmezőnyben van - derül ki a Bankmonitor.hu legfrissebb elemzéséből.

Az irányadó ráta november 28-án hatályba lépett 25 bázispontos mérséklése átlagosan ugyanilyen mértékű csökkenést eredményezett a bankbetéti kamatoknál. Sok kiemelkedő kamatajánlat mértéke azonban az általános betéti kamatszint csökkenése ellenére nem esett vissza. Bonda Balázs, a Bankmonitor.hu elemzője szerint ennek oka abban keresendő, hogy a legmagasabb bankbetéti ajánlatok legtöbbször új ügyfelek megszerzésére irányulnak, így ezek a kamatok nem feltétlenül követik le az irányadó ráta változását.

A betéti kamatok változásai jellemzően a hatálybalépést követően, illetve a hónapforduló beálltával léptek hatályba. A jegybanki alapkamat közvetetten és közvetlenül is befolyásolja a betéti kamatokat. Egyrészről több bankbetét kamata a jegybanki irányadó rátához kötött, így a változásait "automatikusan" követi. A közvetett hatást az általános kamatcsökkentésen keresztül lehet érzékelni, amely szorosan követte eddig mind a négy kamatdöntő ülést - ismerteti az elemzés.

Az utóbbi három hónap alatt jelentősen estek a reálkamatok. Az MNB összesen 100 bázispontos alapkamat-csökkentése mellett ebben az inflációs előrejelzések negatív irányú változásának volt jelentős szerepe. Jelenleg a becslés szerint 5,1 százalékos inflációra lehet számítani a következő egy évben, míg augusztusban 3,3 százalék volt a várakozás. A reálkamatok így megfeleződtek a szeptemberi értékekhez mérten a legjobb betéti ajánlatot tekintve egy évre és ötszázezer forintra, hiszen míg szeptember elején 5,64 százalékos reálkamatra lehetett számítani, jelenleg 2,39 százalékra.

Magyarország azonban a reálkamatokat tekintve még mindig az európai élvonalban van, a betétlekötések szempontjából kulcsfontosságú érték a kamatadóval is csökkentve 1,24 százalék, ennél csak Bulgáriában és Lengyelországban magasabb, 2,47, illetve 1,78 százalék.

A Bankmonitor.hu elemzése szerint a legjobb feltételek teljesítéséhez kötött forint alapú betéti lehetőség egy évre 7,61 százalékos kamatot kínál, a mindenki számára feltételmentesen elérhető legmagasabb kamatszint 7,5 százalék az országos fiókhálózattal rendelkező bankok között.

Az egyéves forintlekötések közt az aktív bankkapcsolatot feltételül szabó Erste betéti termék vezeti a listát 7,61 százalékos kamattal. A forintbetétek közt a legmagasabb feltétel nélkül elérhető betét az Volksbanké, 7,5 százalékot ígérve egyéves lekötésre. Az előbbi, feltételes betétre a reálkamat az MNB inflációs becslése alapján 2,39 százalék, míg az utóbbi, feltétel nélküli betétekre 2,28 százalék.

Az euróban denominált bankbetétek közt a legmagasabb kamatot szintén az Erste Bank kínálja 4,31 százalékos ajánlatával. Az előbbi betét feltételekhez köti a magas kamatot; a legmagasabb feltétel nélküli eurólekötést a Sopron Bank kínálja 3,84 százalékkal. Az euróban elérhető reálhozam feltételek teljesítése mellett 2,47 százalék, míg a feltételmentes lekötésnél 2 százalék.