Kamatot vághat ma az MNB

Kamatdöntő ülést tart ma a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa, az elemzők többsége 25 bázispontos kamatvágást vár, aminek eredményeként 7,5 százalékra módosulhat az alapráta.
NAPI Online, 2007. szeptember 24. hétfő, 08:16
Fotó:

Amint arról beszámoltunk, a Reuters által megkérdezett 26 elemzőből 24 szerint nem késik tovább a jegybanki kamatcsökkentés (ketten tartást várnak) és a Monetáris Tanács hétfői ülése után 7,5 százalék lesz az alapkamat, negyed százalékponttal alacsonyabb mint jelenleg. Hasonló eredményre jutott egy másik, a devizakereskedők közt végzett körkérdés is: 13 válaszadó közül 10 tippelt 25 bázispontos, egy 50 bázispontos csökkentésre és ketten változatlan kamatra számítottak.

Az MTI összállítása szerint a kamattartást sem kizáró elemzők szerint elsősorban az inflációs kockázatok indokolhatják a Monetáris Tanács további óvatosságát.

Javarészben nemzetközi pénzpiaci hatások indokolták azt, hogy a monetáris tanács a jegybanki alapkamat 7,75 százalékon tartása mellett döntött - mondta Simor András, az MNB elnöke az augusztus 27-i kamatdöntő ülés utáni sajtótájékoztatón. "Ha Magyarország gazdasága zárt gazdaság lenne, akkor akár a csökkentés mellett is dönthetett volna a tanács, a külső tényezők azonban óvatosságra intették a tagokat, a tartás melletti javaslat hatott döntően" - fogalmazott akkor Simor, majd nyomatékosította: a nemzetközi pénzpiaci tényezők közül a kockázati felárak emelkedése érinti negatívan Magyarországot, és ez a kamat tartására sarkallta a tanács tagjainak többségét. Az mt-ülés egy hete közzétett jegyzőkönyvéből az derült, ki hogy a jegybankelnök szavazata döntött: öten javasolták a kamatszint tartását, és ugyanennyien voltak egy 25 bázispontos csökkentés mellett.

A testület legutóbb június 25-i ülésén csökkentette a jegybanki alapkamatot 8 százalékról 7,75 százalékra.

A Federal Reserve a múlt héten döntött a monetáris lazítás mellett, akkor - némi meglepetésre - 50 bázisponttal 4,75 százalékra mérsékelte az irányadó rátát.

HOZZÁSZÓLÁSOK