Ön is könnyen zsebre tehet 149 millió forintot!

Egy parlamentbe be nem jutott párt 149 millió forint költségvetési támogatást kapott, ebből 20 millió elköltését fiktív számlákkal próbált igazolni a párt elnöke. Bevallota a tettét és megúszta 300 ezer forintos bírsággal.
Domokos Erika, 2019. április 23. kedd, 10:07
Fotó: Napi.hu

A vádirat szerint az ügy vádlottja, egy 37 éves férfi az alapításától, 2014. január 7-étől elnöke volt egy politikai pártnak. A párt a parlamentbe jutáshoz szükséges küszöböt nem érte el, a választásra a Magyar Államkincstártól 149 millió forint támogatást kapott.

Az elnök ebből az összegből közel 20 millió forinttal nem tudott elszámolni, ezért egy külföldi cég nevében kiállított, fiktív számlákat állított be a párt könyvelésébe, és az Állami Számvevőszék felé valótlan nyilatkozatot tett - írta közleményében a Fővárosi Főügyészség.

A férfi ellen a Budapesti IX. Kerületi Ügyészség költségvetésből származó pénzeszközökkel kapcsolatban előírt elszámolási kötelezettség elmulasztásának bűntette miatt nyújtott be vádiratot a Pesti Központi Kerületi Bíróságra.

Az új büntetőeljárási törvény által bevezetett, eljárást gyorsító szabályokat alkalmazva, a bíróság által tartott előkészítő ülésen a vádlott a terhére rótt bűncselekmény elkövetését beismerte, és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. A bíróság a vádlott bűnösséget beismerő nyilatkozatát elfogadta, és ítéletet hirdetett; őt 300 ezer forint pénzbüntetésre ítélte, amelyet meg nem fizetése esetén 300 napi szabadságvesztésre kell átváltoztatni. Az ítélet jogerős - közölte a főügyészség .

HOZZÁSZÓLÁSOK