A 46 éves gyanúsított még tavaly nyáron nyújtott be igény a fiatal mezőgazdasági termelők indulásához a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal Bács-Kiskun Megyei Kirendeltségéhez. A férfi a kérelemben azt írta, hogy 1000 fő alatti lakosságszámú településen él és felesége életvitelszerű tartózkodási helyeként egy kiskőrösi tanyát jelölt meg - ez volt ugyanis a támogatás odaítélésének egyik feltétele.

Bár a férj még felesége lakcímigazolványának másolatát is becsatolta, valójában a feleség 2001. óta az USA-ban él, a pályázatban írt kiskőrösi tanyán soha nem lakott és nem is tartózkodott.

Az MVH a kérelmet jóváhagyta és a megítélt támogatási összeg 90 százalékát, több mint 11 millió forintot a kérelmező bankszámlájára ki is utalt. A jó hír, hogy amikor kiderült a turpisság, a vádlott visszafizette a jogosulatlanul felvett állami támogatást, így az államot végül nem érte kár.

Az ügyészség a büntetlen előéletű férfit jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével vádolja, amely 1-5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A férfi bűnösségéről a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.