Kapósak az itt gyártott autók, telefonok és cipők

A hazai gépkocsi- és mobiltelefon-gyártásnak ismét jelentős szerepe volt abban, hogy lendületesen nőtt a magyarországi ipari termelés. A KSH statisztikájából kiderül, hogy meglódult az exportra történő bőrtermék- és cipőgyártás.
NAPI Online, 2007. szeptember 14. péntek, 09:02
Fotó:

Az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 2007 júliusában 12,1, míg munkanaphatástól megtisztítva 9,4 százalékkal nőtt. A termelés volumene az év első hét hónapjában 8,9 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index júliusban 1,4 százalékkal emelkedett.

2007 első hét hónapjában az ipari export 16,9, júliusban 24,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A júliusi exportértékesítés közel kétharmadát a feldolgozóipar két alága adta. Az év hetedik hónapjában a feldolgozóipar legnagyobb exportőrének számító, a feldolgozóipari kivitel közel négytizedét képviselő villamos gép, műszer gyártásának exportvolumene 36,2 százalékkal bővült. A feldolgozóipari export másik meghatározó alága, a feldolgozóipari kivitelből több mint egynegyeddel részesülő járműgyártás 19,1 százalékkal növelte külpiaci eladásait.

Az ipar január-júliusi belföldi értékesítése 0,9, júliusban 1,8 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

2007 júliusában a feldolgozóipar termelése 13,3 százalékkal emelkedett, míg a csekély súlyú bányászaté 18,6 százalékkal visszaesett 2006 azonos hónapjához viszonyítva. A villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás kibocsátása 1 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában.

Az ágazatok közül a legnagyobb mértékben, 52,3 százalékkal az egyik legkisebb súlyt képviselő bőrtermék, lábbeli gyártásának termelése nőtt, elsősorban az exportértékesítés igen kedvező alakulásának köszönhetően. Az előző hónap növekedését meghaladva számottevően, 30 százalékkal emelkedett a nagyobb súlyú gép, berendezés gyártása. A feldolgozóipari termelés mintegy egyötödét kitevő járműgyártás termelése is jelentősen, 21,3 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az alág kiemelkedő exportértékesítésén túl a hazai eladások volumene is bővült.

Az előző havinál gyorsabb ütemben, 20,8 százalékkal nőtt a feldolgozóipari termelés 27 százalékát adó (legnagyobb súlyú) villamos gép, műszer gyártása, melyhez nagyrészt a híradástechnikai termékek, készülékek (ide tartoznak a mobiltelefonok és a tévék is) átlagon felüli termelése járult hozzá. Kisebb mértékű növekedés figyelhető meg a vegyi anyag termék gyártásában (13,2 százalék). Átlag körüli volumenbővülést regiszrált a KSH a nemfém ásványi termék (14 százalék), valamint a gumi-, műanyag termék gyártásában (12,8 százalék) is.

A feldolgozóipari termelés több mint egytizedét képviselő élelmiszer, ital és dohány gyártása 2,5 százalékkal csökkent. Az ágazatok közül a legnagyobb mértékben, 15,5 százalékkal a textília, textiláru gyártása maradt el az egy évvel korábbitól.

2007 júliusában a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése - az előző havi visszaeséssel ellentétben - 38,4 százalékkal emelkedett 2006 azonos hónapjához viszonyítva. Az új exportrendelések kiugróan, 56,1 százalékkal nőttek, míg az új belföldi rendelések jelentősen, 18 százalékkal csökkentek. Az összes rendelésállomány 10,3 százalékkal haladta meg az előző év szintjét.

Az egy főre jutó ipari termelés a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében az év első hét hó-napjában (0,7 százalékos létszámcsökkenés mellett) 9,8 százalékkal magasabb volt, mint 2006 azonos időszakában.

Az előző év azonos időszakához képest az ipari termelés 2007 első hét hónapjában Magyarország minden régiójában nőtt. A legnagyobb mértékű volumenbővülés a Közép-Dunántúlon (16,2 százalék) figyelhető meg.

HOZZÁSZÓLÁSOK