Karvalits: hiteles költségvetés kellene

A kormánynak hiteles költségvetési politikára van szüksége; Magyarországnak arra kellene fókuszálnia, hogyan lehetne tovább mérsékelni a költségvetési kiadásokat - mondta Karvalits Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke.
NAPI, 2010. november 12. péntek, 15:50
Fotó:

A 2011-es magyar költségvetési tervezet kockázatos, mert fokozza a strukturális deficitet és megtorpedózhatja az ország erőfeszítéseit, hogy kikerüljön az Európai Unió túlzottdeficit-eljárása alól - mondta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke, Karvalits Ferenc.

Az euró bevezetése Magyarország érdeke, akkor is, ha az időzítésre nincs is egyértelmű menetrend - tette hozzá.

Az Európai Központi Bank (ECB) valószínűleg ugyancsak kivár addig, amíg a "por leülepszik" a globális pénzügyi válságot követően, illetve amíg világossá nem válik számára, hogy milyen árfolyam mellett lesznek képesek a kandidáló országok végrehajtani a váltást - idézte Karvalits szavait a Bloomberg.

A költségvetés nem segíti azt sem, hogy a jegybank 3 százalékos inflációs célja hiteles legyen - mondta az MNB alelnöke.

A központi bank elkötelezett azon cél mellett, hogy 2012-től három százalék alatti infláció legyen Magyarországon - fogalmazott.

Az országnak szerinte arra kellene fókuszálnia, hogy hogyan csökkenthetné tovább a költségvetési kiadásokat.

A kormánynak hiteles költségvetési politikára van szüksége, amelyik csökkenti az adósságszintet, amely alacsonyabb finanszírozási költségekhez vezet - tette hozzá.

HOZZÁSZÓLÁSOK