Kórházi fertőzések, elkerülhető halálozások - Kásler megdöbbentő okokat talált

Tökéletesen működik az alap-, a járóbeteg- és a sürgősségi ellátás egysége, plusz finanszírozást kapott a traumatológiai és az érsebészeti ellátás, a kórházi fertőzések kórokozóit főként a látogatók hurcolják be, akiket nem lehet tetőtől talpig fertőtleníteni, az elkerülhető halálozások hátterében pedig az áll, hogy a magyarok nem fordulnak időben orvoshoz - tudtuk meg többek között Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter keddi, az Országgyűlés népjóléti bizottsága előtti meghallgatásán.
Szepesi Anita, 2019. november 27. szerda, 06:40
Fotó: MTI Fotó

Tizenhét hónap szünet után hétfőn ismét meghallgatta az Országgyűlés népjóléti bizottsága Kásler Miklós emberi erőforrás minisztert, aki legalább másfél órán keresztül ismertette - igaz, alig hallhatóan - tárcája eredményeit, különös figyelmet szentelve a családtámogatási elemeknek.

Elmondta többek között, hogy a kormány 2018-ban 1854 milliárdot, 2019-ben 2004 milliárd forintot fordítottak erre a célra, a jövő évi költségvetés pedig a pénzbeli ellátásokkal, adókedvezményekkel, az otthonteremtési és családi akciótervre szánt forrásokkal együtt 2228 milliárd forintot irányoz elő.

Itt a megoldás az orvoshiányra

Az egészségügyre térve Kásler az új megközelítést hangsúlyozta, amelynek fókuszában az egészségben eltöltött évek számának növelése áll. A miniszter szerint intézkedéseik eredményeként tökéletesen működik az alap-, a járóbeteg- és a sürgősségi ellátás egysége, folyamatos a mentőállomások felújítása, építése és új mentőgépkocsik beszerzése, több finanszírozást kapott a traumatológiai és az érsebészeti ellátás.

A struktúraváltás kapcsán Kásler Miklós úgy fogalmazott, mindenki tisztában van azzal, hogy a magyar egészségügy struktúrája beteg, de a javulás érdekében másfél éve készítik a terveket reggel, délben és este, hogy lehessen választani a különböző elképzelések között. S amit terveznek, végre is fogják hajtani. Kásler szavai szerint el tudja képzelni, hogy egy-egy területet, egy járást 8-10-12 családorvos együttműködésben lát el, s ha ilyen teameket lehet szervezni, és felszerelni, az megoldást jelent az orvoshiányra. Ezzel együtt cáfolt bármilyen államosításról illetve kórházbezárásról szóló hírt.

A kórházi adósságokról úgy vélekedett, a 2006-ban 120 milliárddal tetőző adósságállományt a polgári kormány 2013-14 körül 45-50 milliárdra csökkentette, ez emelkedett minimálisan a béremelés beépítésével és állandósult 50-60 milliárd forint körül. Saját és pénzügyminisztériumi szakértőkre hivatkozva úgy vélte, ebben a kórházi vezetés szerepe 20-30 százaléknyi, a maradék főként a finanszírozás torzulásának köszönhető, de ennek véget fognak vetni. Konkrétumként annyit mondott, az új alapokra helyezett finanszírozás rendező elve szerint a beteg viszi magával tvk-t és ott kapja a pénz az intézmény, ahol a kezelést végzik.

A világon mindenhol irigylik

A rákhalálozási adatok kapcsán Kásler arról beszélt, hogy az 500 milliós európai lakosság mindössze 22 százaléka mögött van nemzeti rákregiszter és nincs két olyan európai ország, ahol azonosak lennének a statisztikai számítások, így ezek a nemzetközi összehasonlítások kérdésesek.  Ugyanakkor azt is állította, hogy a 2010-2018 közötti magyar adatok a terápia hatékonyságának javulásáról tanúskodnak, s Magyarország az egyetlen ország Európában, ahol a teljes onkológiai spektrum kialakult, és ezt a világon mindenhol irigylik.

Kásler szerint az elkerülhető halálozás nem azt jelenti, hogy azért halnak meg a betegek, mert nincs elég kórház, ágy, felszerelés vagy szakember, hanem azért mert az egészségtudatosság hiánya és a nemtörődömség miatt a magyarok csak az utolsó pillanatban mennek orvoshoz. A kórházi fertőzésekről szólva pedig kifejtette, a tavalyi adatok szerinti 4,4 százalékos mutató oka, hogy megnőtt az idős, elesett, daganatos betegségben szenvedők, vagy immunszupresszív terápiában részesülők aránya, akik könnyebben megbetegszenek. De főleg kívülről érkeznek a kórokozók, a  látogatókkal,  akiket nem lehet tetőtől talpig fertőtleníteni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

toferi41@freemail.hu, 2019.11.30 18:08

Ha Kásler úr tudja, hogy a kórházi fertőzéseket a látogatók hurcoljál be, akiket tényleg nem lehet egyenként fertőtleníteni, akkor miért nem, tesz az ellene, hogy a látogatókat kordába szorítsák, ne tán korlátozzák a látogatásaik számát!A doktor úr már olyan idős , hogy biztos emlékszik hogy régen , még az átkos rendszer elején ,közepén, a kórházi látogatások szabályozva voltak, úgy hogy nem mindig és minden időben lehetett a kórházban fekvő beteghez bemenni. Akkor biztos, hogy a fertőzések száma kisebb volt.Most a fertőzések nagy számára való tekintettel, és a veszélyességét is figyelembe véve miért ne lehetne újból szigorúbban szabályozni a látogatások számát!Aki tényleg kórházi kezelést igényel, és beteg, azt egyáltalán nem foglalkozik azzal, hogy hozzátartozói naponta , délelőtt és délután is látogassák . A több ágyas szobákat is figyelembe a sok látogató tényleg zavarhatja a többi beteget, és a valóban a fertőzés veszélye ilyen helyzetben megtöbbszöröződik, s ezek a körülmények a gyógyulást sem segítik elő.Aki ezt nem látja be , az érzéketlen a beteg társakkal szemben is!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darabont1453, 2019.11.28 08:17

@atombandi: " Hm, 2 ev alatt 20%-kal emeltek a forrasokat es ugyanannyi maradt az adossag?
Csak szolok, hogy nyugdijra 3600 millardot fizetnek ki. Forditva kene.

O1G "

Nem-nem....nem a nyugdíjakkal van a gond, csak egyszerűen kevesebbet kellene lopni. A kipcsak vajda vagyona eléri a 2 milliárd dollárt...nem forint...dollár. A hombárfejű lányának Récsölnek a vagyona 40 milliárd forint saját bevallása szerint, vagyis az igazság ennek az összegnek a többszöröse lehet. És a többe NERtolvajról még nem is beszéltünk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hedviga, 2019.11.27 23:30

..Magyarországon az a cél, hogy minél több ember meghaljon. Majd jönnek a helyükre a kínaiak, ukránok, stb., már a selyemutat is előkészítették a számukra, a magyaroknak pedig a selyemzsinórt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2019.11.27 23:23

Hm, 2 ev alatt 20%-kal emeltek a forrasokat es ugyanannyi maradt az adossag?
Csak szolok, hogy nyugdijra 3600 millardot fizetnek ki. Forditva kene.

O1G
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mekelekke, 2019.11.27 10:06

Minden nagyon szép, minden nagyon jó, az egészségügyben nincs lopás, korrupciós áron történő beszerzések, túlszámlázások, ezért ezeket nem is kell megemlíteni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html