Kaszinóban lehet, máshol tilos - mi az?

Csak a kaszinókban másolhatják le az ügyfelek személyes okmányait, más területen ez jogot sért - mondta az InfoRádiónak Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke.
Domokos László, 2017. június 20. kedd, 11:10
Fotó: Napi.hu

Az okmányok olyan adatokat is tartalmaznak sok esetben, amelyeknek a rögzítésére jogszabályok felhatalmazást adnak. Ilyen például a pénzmosás elleni küzdelemről szóló uniós irányelv - mondta az InfoRádiónak Péterfalvi Attila. Amikor a magyar törvényhozás ezt beemelte a jogrendbe, felvetődött az okmány másolásának a kérdése is.

A törvény biztosítja a jogot, hogy terrorizmus, pénzmosás finanszírozásának megakadályozása érdekében lehet rögzíteni az adatokat, de csak akkor, ha nincs más mód a cél elérésére. Mi azt mondtuk, hogy egyetlen területen, a kaszinók esetében az adatvédelmi hatóság is elfogadja azt a jogalkotói érvelést, hogy elkerülhetetlen az okmányok másolása.

Azt semmiképpen nem támogatjuk, hogy más jogalap szóba kerüljön, például az érintett hozzájárulásától tegyék függővé a másolást

- mondta a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke.

Jövő májustól új uniós adatvédelmi rendszer lép életbe, de Péterfalvi szerint a rendelet sem ad egyértelmű választ arra, hogy lehet-e másolni az okmányokat.

Az nem fordulhat elő, hogy az egyik országban a mobilszolgáltatónál vagy a hitelintézetben lemásolják, egy másikban pedig nem engedik meg. Épp az a lényege az egységes adatvédelmi szabályozásnak, hogy egységes gyakorlatnak is ki kell alakulnia, de természetesen kivételes esetekben - közérdek, közhatalom gyakorlása, bűnügyi adatok kezelése - mozgásteret ad az új szabály az eltérő nemzeti szabályozásnak is - mondta Péterfalvi Attila.

HOZZÁSZÓLÁSOK