Katasztrófa fenyeget - hallgat a minisztérium

A madárinfluenza miatt bedőlhet a magyar víziszárnyas-ágazat, a feldolgozó cégeknek nem jár kárpótlás a kényszerből leölt állatok miatt kieső bevétel után, ezért dolgozóik egy része máris állást keres.
Napi.hu, 2017. január 23. hétfő, 08:59
Fotó: MTI/EPA

Állami segítség híján gyorsan csődbe mehetnek azok a cégek, amelyek kacsa és liba feldolgozásából élnek - írja a Magyar Nemzet. A tenyésztőknek jár kártalanítás a kényszerből lemészárolt állatok után, a feldolgozó cégeknek azonban nem.

A dolgozók egy része már állást keres, mert a cégek bevétel híján nem tudják kigazdálkodni a béreiket. Sokak  hitelt törlesztenek, ezért nem tudják elviselni, hogy hónapokig ne jussanak pénzhez. A vállalatokat és az üzleti partnereiket is figyelembe véve 3000 állás veszhet oda.

Az idei év első felében 2,4-2,8 millió forint bért kellene fizetni. Az állásidőben fizetett bérre hitelt vehetnek fel a cégek, de nyilván csak állami kezességvállalás mellett kapnának pénzt, mert a csőd fenyegeti őket. A másik megoldás vissza nem térítendő állami támogatás lehetne. Az agrártárca egyelőre nem válaszolt a napilapnak a válsággal kapcsolatos kérdéseire.

HOZZÁSZÓLÁSOK