Katasztrófajóslat 2018-ra - rázós év jöhet

2018-ban több, nagyon erős földrengés rázhatja meg bolygónkat, különösen az Egyenlítő körül - írja a 444.hu.
Szász Péter, 2017. november 19. vasárnap, 14:45
Fotó: Pixabay

A jóslat a coloradói és montanai egyetem geológusaitól származik, akik alaposan megvizsgálták, hogy mikor voltak különösen nagy, a Richter-skála szerint 7-esnél erősebb földrengések 1900 óta. Arra jutottak, hogy az ilyen nagy rengések sokkal gyakrabban fordulnak elő olyan években, amelyek a Föld forgásának lassulását követik.

A Föld forgása ugyanis lassul, de nem egyenletesen, hanem vannak ciklusok, amikor jobban mint máskor. Itt a másodperc ezredrészéről van szó, és egy-egy lassulási periódus néhány évig tart. A geológusok szerint a nagy földrengések általában 5 évvel az ilyen lassulási periódusok kezdete után szoktak jelentkezni.

A kutatás szerint éppen négy éve indult be egy lassulási periódus, és ezért arra számítanak, hogy jövőre lesz esedékes egy újabb nagy földrengési hullám. Hogy a Föld forgásának lassulása miért erősíti fel a földrengéseket, azt csak találgatják, egyelőre csak a jelenségek együttjárására hívták fel a figyelmet - olvasható a portálon.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

troll, 2017.11.19 17:14

ez nagyobb f@szság, mint a maja naptár világvége volt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html