Az IWHOD és a European AIDS Treatment Group levelet írtak a magyar külügyminisztériumnak, az afrikai országok követségeinek, illetve az Európai Bizottságnak. Tudni akarják, miért tagadták meg a beutazási jogot a három szaktekintélytől, ellehetetlenítve, hogy részt vegyenek a konferencián - írja az Index.

A vízumot a magyar külügy többek között azért tagadta meg, mert nem voltak benne biztosak, hogy a kutatók visszatérnek hazájukba. A szervezők elmondták, huszadik éve rendezik meg a konferenciát, de még nem volt rá példa, hogy valaki az esemény után ne tért volna haza.

Az IWHOD és az EATG a levélben azt is leszögezte, hogy értesíteni fogják a nemzetközi tudományos közösséget a felmerült nehézségekről, illetve megfontolják, hogy a jövőben szervezzenek-e Magyarországon konferenciákat. Ugyanakkor várják a magyar hivatalos szervek indoklását arról, hogy a három kutató miért nem kapott vízumot.

KKM nem is tudott a panaszokról

A cikk megjelenése után reagálta  külügyminisztérium: a közleményük szerint Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz (KKM)  a European Aids Treatment Group részéről nem jutott el előzetes értesítés a Budapesten 2016. április 7-9-én megrendezett nemzetközi műhelytalálkozóról, így arról sem, hogy az előkészületek során bárkinek problémája lett volna a vízumbeszerzéssel.

A ma megjelentetett híradás mellékleteként, ezáltal a címzésben többek között szereplő Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz igen szokatlan módon közvetlenül nem, csak a sajtó útján eljutott panaszlevél szerint három afrikai illetőségű meghívott nem, vagy nem megfelelő érvényességgel kapott vízumot.

A vízumkérelmezés és a beutazási és tartózkodási feltételek teljesítése előfeltétele a vízum kiadásának. Eljáró konzuljaink - írja KKM közleménye -   a  beszámolói szerint mind a szervezők, mind az ügyfelek felé a program részletei és szállásfoglalás kapcsán feltett kérdéseik, kiegészítő információ kéréseik megválaszolatlanok és igazolatlanok maradtak, így a vízumkiadás feltételei nem teljesültek, a kérelmek elutasításra kerültek - olvasható a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz közleményében.