"Az új törvény legfontosabb pontja az úgynevezett tranzitzónák kialakítása az államhatár területén, illetve az ott lefolytatandó eljárás törvénybe iktatása. A jogszabály lehetőséget ad arra, hogy a Magyarországra igyekvő migránsok kérelmét már ebben a tranzitzónában elbírálják és amennyiben nem jogosultak menekült státuszra, akkor innen ki is utasíthassák őket" - mondta el az InfoRádiónak az Alapjogokért Központ vezető elemzője.

Szánthó Miklós emlékeztetett arra, hogy a határon lefolytatandó eljárásban nyolc nap a kérelem elbírálásának határideje, ez kiegészül egy jogorvoslati lehetőséggel.

"A legfontosabb, hogy a kérelem elbírálásának időszaka alatt - ameddig a tranzitzónában, vagyis az államhatárnak egy hatvan méteres sávjában tartózkodik a kérelmező - nem léptetik be őt Magyarország területére. Ebben a tranzitzónában lesznek lefolytatva az eljárások és amennyiben a kérelem elfogadhatatlannak minősül, akkor vissza lehet az érkezőket tenni Szerbiába, amely biztonságos harmadik országnak minősül" - hangsúlyozta a vezető elemző.

Hozzátette, hogy szeptember 15-e után nem magának az államhatárnak az átlépése lesz büntetőjogilag kriminalizálva, hanem a határzárnak az illegális átlépése.

"Tehát ha valaki Ukrajna irányából közelítené meg illegálisan Magyarországot, akkor ez a tényállás az ő esetében nem játszik szerepet, ez a szabályozás kifejezetten a szerb-magyar határra lett írva" - jelezte.

Az is fontos tudnivaló, hogy a határzár őrzésére nem csak a rendőrség lesz majd kivezényelve, hanem katonaság is.

"Ha valaki mégis illegálisan átlép a határzáron, akkor az eddigi szabálysértés helyett bűncselekményt követ el. Ilyen esetben - ha az Országgyűlés elfogadja a még előtte fekvő másik törvényjavaslatot - ha az illetőt a bíróság elítéli, a kiutasítás nem lesz mellőzhető. Magyarán az illetőt az egyéb büntetések mellett azzal is muszáj lesz sújtania bíróságnak, hogy kiutasítja az országból" - húzta alá Szánthó Miklós.

Arra, ha valaki nem a szerb-magyar határszakaszon, hanem másutt lépi át illegálisan a magyar határt, továbbra is a hatályos szabályok vonatkoznak.

Arra a helyzetre, hogy ha ezt figyelembe véve útvonalat módosítanának a menekültek, a törvény egy másik fontos kitételt alkalmaz. Bevezették a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet fogalmát, amellyel a magyar államot, illetve az egyes szerveket - rendőrséget, honvédséget, határőrizetet - különleges jogosítványokkal látják el.

"A problémát az jelenti, hogy ezek az emberek már az ország területén tartózkodnak. Erre jelenthet megoldást, ha megvalósul a szerb-magyar határon a kerítés és mellette a tranzitzónákat is megnyitják. Akkor ezek az emberek nem tudnak belépni Magyarország területére, vagyis kontrollálni lehet, hogy hol tartózkodnak. Így nem eshet meg az, hogy valaki nem akar adni ujjlenyomatot és elmenekül a hatóságok elől, hanem a tranzitzónában lehet azt mondani az illető személlyel kapcsolatban, hogy az ő kérelme elfogadhatatlan és vissza lehet utasítani" - világította meg az Alapjogokért Központ vezető elemzője.