Kelet-Európa megvédi magát a vacak termékektől

Másként értelmezi a kormány a Nébih friss jelentését a kormány, mint az élelmiszeripari szervezetek: Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint ugyanis a jelentés bebizonyította, hogy a Kelet-Európában eladott élelmiszerek 70 százaléka más összetételű volt, mint a nyugaton eladott termékeké. A kormány ezért szót emelt Brüsszelben, és csatlakoztak hozzá a visegrádi országok, de Románia, Bulgária és Horvátország is hasonló vizsgálatot kér - derült ki a csütörtöki kormányinfón.
Szabó Dániel, 2017. március 30. csütörtök, 15:11
Fotó: Napi.hu

Kifogásolta, hogy sokszor rosszabb minőségű élelmiszert árulnak drágábban Magyarországon nemzetközi élelmiszeripari cégek - kommentálta Lázár János a Nébih héten elkészült jelentését. A tárcavezető szerint a 100 élelmiszer itthon és külföldön kapható változatát tesztelő vizsgálata azt tárta fel, hogy a termékek 70 százaléka minőségében vagy összetételében eltért.

A kormány célja, hogy felszámolják az egyenlőtlen helyzetet a keleti és a nyugati tagállamok között. Ezért Brüsszelben, az Európai Unió halászati és agrár, valamint a fogyasztóvédelmi csoportjainál is felszólalt az ügyben Romániával, Bulgáriával és a visegrádi országokkal együtt. A miniszter elmondta, hogy elsősorban azért küzdenek, hogy a fogyasztók megfelelő tájékoztatást kapjanak.

Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége viszont más megállapításra jutott a Nébih-jelentés kapcsán: szerintük egyértelműen megállapítható, hogy az itthon és külföldön megvásárolt termékek túlnyomó többsége között semmiféle összetételbeli vagy érzékszervi különbség nem volt.

A Nébih maga azt írta az összefoglalóban, hogy kettős mérce működik az európai élelmiszerpiacon. Viszont a szövegben többnyire apróbb eltéréséket tártak fel.

HOZZÁSZÓLÁSOK