Kellemetlen meglepetés: visszaestek a hazai beruházások

A várt növekedés helyett csökkenésről számolt be a KSH.
NAPI Online, 2008. május 30. péntek, 09:02
Fotó:

A Napi Gazdaság által megkérdezett elemzők átlagosan 1,3 százalékos növekedést valószínűsítő prognózisa fényében csalódást okozott a statisztikai hivatal péntek reggel publikált adatsora.

2008 I. negyedévében a nemzetgazdasági beruházások volumene - az előzetes számítások alapján - 4,8 százalékkal csökkent a megelőző év azonos időszakához viszonyítva. Folyó áron a beruházások teljesítményértéke 809 milliárd forint volt. A nemzetgazdasági beruházások mértéke az előző negyedévhez képest - a szezonálisan kiigazított index szerint - 1 százalékkal esett vissza - jelentette a KSH.

Az I. negyedévben az éves beruházási tevékenységnek rendszerint csak egynyolcadát valósítják meg. Az idei első negyedévi beruházások volumene az előző év azonos időszakához képest 4,8 százalékkal, ezen belül az építési beruházások 15,5 százalékkal maradtak el az elmúlt évitől, míg a gép- és berendezésberuházások 8,4 százalékkal emelkedtek.

A beruházások, ezen belül az építési beruházások teljesítményértékének csökkenését elsősorban a szállítás, raktározás, posta és távközlés nemzetgazdasági ág 16,8 százalékos visszaesése okozta, ami főleg az autópálya- és egyéb útépítések csökkenésével van összefüggésben. E nagyarányú visszaeséshez az egy évvel korábbi igen magas bázis is hozzájárult. Mérséklődtek a beruházások a feldolgozóiparban is (9,8 százalék), azon belül is főként a tavaly kiemelkedő fejlesztéseket megvalósító gumitermék- és villamosgép-gyártásban. A járműgyártás beruházásai közel azonosak az elmúlt évivel. Számottevő csökkenés következett be továbbá az oktatásban (27,9 százalék), a közigazgatásban (24,5 százalék) és az egyéb közösségi, személyi szolgáltatásban (19,4 százalék) is.

A nagyobb súlyt jelentő nemzetgazdasági ágak közül a lakásépítéseket is magában foglaló ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás volumene 8 százalékkal nőtt a tavalyi szinthez képest. A kisebb súlyt képviselő nemzetgazdasági ágak közül a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás 53,9 százalékos növekedéséhez a szállodák épületeinek felújítása, bővítése járult hozzá. A jelentős gépberuházásoknak és az elmúlt évi alacsony bázisnak köszönhető a mezőgazdaság 43,7 százalékos növekedése. A kereskedelem 19,5 százalékos bővülésén belül a nagy áruházláncok beruházásai jelentősek.

HOZZÁSZÓLÁSOK