Késés a vasúton, elakadt kamionok az utakon - marad a tél

Több vasútvonalon kell késésekre készülni, teljes az útlezárás a 82-es főúton, 30 kamion elakadt. Pénteken is csapadékos marad az idő, helyenként az esőt felváltja a havazás, a Dunántúl magasan fekvő helyein vastagodhat a hóréteg.
MTI, 2015. január 29. csütörtök, 18:36
Fotó: Napi.hu

Több vasútvonalon akár 30-40 perces késésekre is készülni kell a havazás miatt - közölte a Mávinform sajtóügyeletese csütörtök koraeste az MTI-vel. Kavalecz Imre elmondta: a veszprémi vonalon Székesfehérvár és Sárszentmihály között egyelőre nem közlekednek a vonatok. A szakemberek dolgoznak a váltók megtisztításán, de az akár egy órát is igénybe vehet. A Dunántúlon és a Dunakanyarban is nehezíti a közlekedést az időjárás. A Budapest-Székesfehérvár vonalon és a Budapest-Hatvan-Miskolc vonalon 30-40 perces késésekre kell számítani.

Emellett továbbra is késésekre kell készülni a Győr-Zirc-Veszprém, a Győr-Pápa-Celldömölk és a Celldömölk-Veszprém vonalon - tette hozzá a sajtóügyeletes.

Harminc kamion elakadt

Lezárták a 82-es főutat a Veszprém megyei Gézaháza közelében, mert az erős havazás miatt körülbelül harminc kamion elakadt - közölte a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság a rendőrség honlapján. A kamionok a főút 29-es kilométerénél akadtak el, a teljes útlezárás a műszaki mentés befejezéséig tart. A közlekedőket folyamatosan segítik a rendőrök.

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság korábban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az erős havazás miatt a 7,5 tonnánál nagyobb tömegű teherautók nem közlekedhetnek a 83-as főúton Városlőd és Pápa között. A teherautók a 8-as főúton Ajka-Bakonygyepes és Veszprém között sem közlekedhetnek a havazás miatt.

Erősen felhős vagy borult lesz az ég

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) jelentése szerint csütörtökön hozzávetőlegesen a Nagykanizsa-Miskolc vonaltól északra havazás, délre havas eső, eső valószínű. 5 centimétert meghaladó hó inkább csak a Dunántúli-középhegység és a Budai-hegység térségében lehet. Éjszaka az Északi-középhegység térségében még további hóesésre számíthatunk, a Dunántúlon viszont egyre több helyen eshet havas eső, majd eső.

Pénteken csapadékos idő lesz; sokfelé várható eső, a délután második felétől a Dunántúlon az esőt már havas eső, hó válthatja fel, elsősorban a Dunántúl magasabban fekvő helyein gyarapodhat a hóréteg. A déli szél az éjszakai óráktól többfelé megerősödik, az Alföldön holnap gyakran viharossá fokozódik. Délután a Dunántúlon a szél északnyugatira fordul, és a Nyugat-Dunántúlon is lehet egy-egy viharos közeli széllökés.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 fok körül alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 3 és 11 fok között valószínű, a 10 fok közeli hőmérséklet a Dél-Alföldön lehet, északnyugaton lesz a hidegebb, és ott délután tovább csökken a hőmérséklet.

Hideg, téli idő várható a hétvégén

A hétvégén folytatódik a télies idő, többfelé várható havazás, és hidegre is készülni kell. Helyenként mínusz 9 Celsius-fokig hűlhet a levegő, néhol még nappal is mínuszokra kell készülni - közölte az OMSZ.

Szombaton egyre inkább csak keleten valószínű havas eső, havazás. Ekkor is többfelé megerősödik, északkeleten néhol viharossá fokozódik szél. A leghidegebb órákban mínusz 5 és plusz 2, nappal 0 és plusz 6 fok között alakul a hőmérséklet.

Vasárnap ismét egyre többfelé várható csapadék: nyugaton és északon havazás, másutt havas eső, eső valószínű. A minimumhőmérséklet általában mínusz 5 és 0 fok között alakul, de a havas részeken mínusz 9 fokig hűlhet a levegő. A nappali maximumok várhatóan mínusz 2 és plusz 4 fok között alakulnak - olvasható az előrejelzésben.

HOZZÁSZÓLÁSOK