Készül Magyarország húszéves energiastratégiája

Magyarország 2030-ig szóló energiastratégiája december 15-éig elkészül, jelenleg négy munkacsoport dolgozik a témán - mondta Olajos Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) energia- és klímapolitikai helyettes államtitkára.
MTI-Eco, 2010. szeptember 26. vasárnap, 10:48
Fotó:

Olajos Péter egy szombati fórumon elmondta: a készülő energiastratégia fő pillérei az ellátásbiztonság, a fenntarthatóság, a versenyképesség és a gazdaságélénkítés.


Bencsik János, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára kiemelte: az Új Széchenyi Tervben lesznek majd olyan fejlesztési programok, amelyek lehetővé teszik, hogy a hazai vállalatok jobban bekapcsolódjanak az alternatív energiatermelésbe.


Olajos kitért arra, hogy a magyar EU-elnökség idején, 2011. első félévében az energia kiemelt terület lesz, köztük az energiatakarékosság előmozdítása, a fogyasztói jogvédelem erősítése.


A helyettes államtitkár szólt arról, hogy a 2011. január 15-én induló Új Széchenyi Terv hét kitörési pontot határoz meg, és 1.000 milliárd forint pályázati forrás nyílik meg 100 pályázati ablakban. Ebben szerepelnek majd az energiafelhasználás szempontjából fontos témakörök, a zöldgazdaság és az otthonteremtés.


Olajos hangsúlyozta: a kormány elkötelezett az energiatakarékossági programok mellett. Ennek érdekében több programot indít majd, köztük a középületek, a lakóingatlanok felújítását segítőket.


A fórumon a megújuló és az alternatív energia arányának növelését az egyik kitörési pontként említette a helyettes államtitkár, mert lehetőséget ad a munkahelyteremtésre, a hazai zöldipar kialakítására, és új területet nyit meg a kutatás-fejlesztés, az innováció számára.


A zöldgazdaság hátterének megteremtésére létrehozzák a zöldgazdaság informatikai adatbázisát, az energetikai szaktanácsadói országos hálózatot, erősítik az energetikai szakképzést, a társadalmi tudatformálás több tárca együttműködésében - mondta Olajos Péter.


 

HOZZÁSZÓLÁSOK