A szigetországban azonban nem a közgazdaságtannal, s nem is a pénzügyi folyamatokkal, hanem a matematikai modellezéssel foglalkozott.

A közgazdászdiploma után előbb demonstrátorként, majd tanársegédként startolt a Közgázon, a corporate finance oktatása felé vette az irányt. Az oktatói karrier - amelyet eredetileg hosszabb távra tervezett - hat évig tartott: 1997-ben Surányi György felkérésére a Magyar Nemzeti Bankba távozott. Bár a tanítás mellett korábban is végzett tanácsadói feladatokat, a jegybanki munka teljes váltást eredményezett Farkas Ádám életében. - Nem bántam meg, hogy elhagytam a katedrát - mondta lapunknak. - Bár óraadóként most is sokat oktatok, nagyon vonzott a gyakorlat, az üzleti világ. A jegybanknál pedig keresve sem találhattam volna jobb induló pozíciót.

A felügyelet mai elnöke négy évet töltött ügyvezető igazgatóként az MNB-ben, majd Zdeborsky György hívó szavára a CIB Bankba követte Surányit, s társ-vezérigazgatója lett a hitelintézetnek.

Saját karrierje két évtizede alatt hihetetlenül nagyot fejlődött a magyar gazdaság - állítja Farkas Ádám. Bár ezt sokan megpróbálják kisebbíteni, szerinte összességében sokkal több a pozitívum, mint a kedvezőtlen fejlemény. Azt viszont egyértelműen károsnak tartja, hogy túlságosan tágra nyílt az olló a szegények és gazdagok között, egyre nagyobb szakadék tátong a társadalom alsó és felső rétegei között. Márpedig ez csökkenthető lenne vagy lett volna - véli a pénzügyi szakember. Ennek elmaradásában annak is szerepe lehet, hogy a kilencvenes évek elejének termékeny és parázs szakmai vitái egyre jobban elsekélyesedtek és váltak politikai gépezetek csatájává. Bár az akkori vitákban nem foglalt állást nyilvánosan, véleményt mindig formált az aktuális kérdésekről és a gazdaság fejlődésének lehetőségeiről.

S hogy mit vár a jövőtől? Folytatódó gazdasági fejlődést és lassú felzárkózást. Ez utóbbi gyorsabb is lehetett volna, de így is van esély a legfejlettebb országokhoz való közeledésre - véli. Felügyeleti vezetőként szigorúan realista, magánemberként azonban továbbra is idealista kíván maradni - ez utóbbi segít túllendülni a nehézségeken, amelyek még a következő években is várnak ránk.

NAPI