A jármű-üzemanyagok 1,6 százalékkal voltak drágábbak októberben, mint egy évvel korábban. Ezzel megdőlt a 2014 novembere óta tartó széria, amióta csak negatív előjelű változást mért a Központi Statisztikai Hivatal.

A mostani növekedés három tényező következménye. A tavaly októberi bázis viszonylag alacsony volt, az olaj ára október elején ismét 50 dollár fölé kúszott, a kormány pedig mind a benzin, mind pedig a gázolaj jövedéki adóját megemelte, előbbit 5, utóbbit 10 forinttal. Erre ráadásul még a 27 százalékos áfa is rátett egy lapáttal.

Forrás: KSH, Napi.hu-gyűjtés

Látványos az is, hogy az előző hónaphoz viszonyítva 3,7 százalékos volt a drágulás, bár ez nem annyira unikális, volt példa ilyenre az elmúlt két évben is. A benzin átlagára 345 forint volt októberben szemben a szeptemberi 334-gyel. A gázolajárt 354 forintot kellett fizetni, egy hónappal korábban 333-mat.

Hogy a drágulás mennyire lesz tartós, azt nehéz megjósolni, hiszen a Brent ára október végén újra 50 dollár alá fordult. Ennek köszönhető, hogy szerdán a benzin 7, a gázolaj 9 forinttal lesz olcsóbb a kutaknál.

Forrás: KSH, Napi.hu-gyűjtés