A magyar gazdaság októberben 1 százalék felett bővült a Világgazdaság mutatószáma, a Gyorsulási Irányadó (GYIA) szerint, amire 2011 vége óta nem volt példa, a növekedés ugyanakkor leginkább a korábbi meredek gazdasági visszaesés korrekciója - írja a Világgazdaság.

A lap csütörtöki cikkében ismerteti: októberben 1,19 százalékos növekedésről tanúskodik a GYIA az előző év azonos időszakához képest, eszerint a magyar gazdaság kilábalása fokozatos, a képet azonban árnyalja, hogy tavaly októberben jelentős visszaesés volt, a bázishatásnak tehát fontos szerepe van a növekedésben. Az előző év azonos időszakában 2,33 százalékos csökkenést mutatott a GYIA.

Szeptemberhez viszonyítva 0,05 százalékkal emelkedett a GYIA. A gyenge bázis és a visszafogott havi adat a cikk szerint arra utal, hogy a növekedés továbbra is viszonylag lassú maradhat.

A Gyorsulási Irányadó nemzetközi módszereken alapuló mutató, amelyet a GDP-t (bruttó hazai termék) jól előre jelző részindikátorokból hoztak létre. Az index mindig az adott hónap reálgazdasági teljesítményét jellemzi.