Kettős állampolgárság helyett Szülőföld-program?

A kettős állampolgárság alternatívájául kitalált Szülőföld-program elképzeléseit a kormány haladéktalanul a parlament elé terjesztené.
Szabó Zsuzsanna, 2004. november 17. szerda, 17:52
Fotó:

A korábban közölt információkhoz képest újdonság, hogy a kabinet kezdeményezi az úgynevezett közép-európai üzleti klub létrehozását, amelyben a határon túli magyar közép- és kisvállakozások vennének részt, s azok így pályázhatnának EU-s forrásokra is. Az igazságügyi tárca a nemzetpolgárság fogalmának kidolgozását végzi, s ennek alapján lehetne bevezetni a határon túli magyarok anyaországba való eljutását megkönnyítő útlevelet.

A kormány emelné a hetvenöt év feletti egyedülállók járadákának összegét, a mindenkori nyugdíjminimum 130 százalékára, a jelenlegi 30 160 forintról. A kabinet emellett törvényt módosítana úgy, hogy a gyermekek testi fenyítését - családon belül is - megtiltaná.

A honvédelmi miniszter felhatalmazást kért és kapott az Irakban szolgáló magyar katonák mihamarabbi hazahozatalára, a kivonulás december második felében kezdődik. A tárcavezetőt felkérte a kormány, hogy dolgozza ki, miképp vehet részt Magyarország a NATO egyéb külföldi misszióiban. A kábítószer-ellenes program új elemeként programokat szerveznének a szülők felvilágosítására és a rehabilitációról kikerülők munkába állásának segítésére.

Kiss Péter kancelláriaminiszter az EU-terv kettes ütemének tervezésére fejlesztési plitikai kabinet létrehozását kezdeményezi, ennek feladata, hogy megtárgyalja a kormány elé kerülő előterjesztéseket. Döntés született arról is, hogy az EU bosznia-hercegovinai válságkezelő műveleteiben 26 rendőrrel vesz rész Magyarország, a misszió 80 milliárd forinttal terheli a költségvetést.

HOZZÁSZÓLÁSOK