Kevésbé bíztunk a forintban - csökkentek a betétek

Szeptemberben az átlagos hitelkamatlábak a háztartási szektor esetében összességében stagnáltak, míg a vállalati szegmens esetében emelkedtek.
NAPI Online, 2008. október 31. péntek, 13:26
Fotó:

A háztartásoknak nyújtott svájci frank hitelek szezonálisan igazított új szerződéses összege a legtöbb hiteltípus esetében növekedett, míg a szabad felhasználású hitelek esetében csökkent - derül ki az MNB jelentéséből. A nem pénzügyi vállalatoknak nyújtott 1 millió euró érték feletti euróhitelek új szerződéseinek értéke nagymértékű növekedést mutat. A betéti oldalon az euróbetétek esetében az átlagos kamatláb emelkedése volt megfigyelhető. Az euró betétszerződések szezonálisan igazított értéke nőtt az előző hónaphoz képest.

A háztartások által felvett hitelek átlagos hitelköltség mutatója aforinthitelek esetében összességében kis mértékben emelkedett, míg a svájci frank hitelek esetében lényegében nem változott augusztushoz képest. A svájci frank lakáshitelek relatív kamatelőnye növekedett a forint lakáshitelekhez képest az előző havi csökkenés után, hiszen az átlagos svájci frank THM augusztushoz képest nem változott, viszont az átlagos forint THM 49 bázispontot növekedett. A nem pénzügyi vállalatok hitelei esetében a kamatlábak augusztushoz képest szinte minden hiteltípus esetében nőttek. Az 1 millió euró feletti forinthitelek esetében 35 bázisponttal nőtt az átlagos kamatláb, míg az 1 millió euró érték feletti euróhitel szerződéseknél az átlagos kamatláb lényegében változatlan az előző hónaphoz képest.

A nem pénzügyi vállalatok és a háztartások új hitelszerződéseinek értéke a szezonálisan igazított adatok szerint összességében nőtt. A forint és svájci frank kamatkülönbözet növekedése a háztartások esetében az új szerződések értékében nem mutatkozott meg, hiszen mind az új forint-, mind pedig az új svájci frank lakáshitel szerződések mérsékelt növekedése volt megfigyelhető a szezonálisan kiigazított adatokon. A háztartások hitelezésén belül a másik jelentősebb mozgás az új forint áruhitel szerződések értékének növekedése volt.

A betéti oldalon a havi átlagkamatlábak általános emelkedése volt megfigyelhető, kivéve a háztartási forint betétek esetében. Az adott hónapban újonnan elhelyezett betétek szezonálisan igazított értéke a háztartások lekötött forintbetétei esetében csökkent. A háztartási szegmensben az éven belüli euróbetétek aránya nőtt a teljes betétállományon belül. A nempénzügyi vállalati forint- és euróbetétek szezonálisan igazított szerződéses értéke is nőtt.

A kamatokban jelentős változás októberben várható, hiszen szeptemberben még nem érvényesült a jegybank 300 bázispontos októberi kamatemelése, miként a forint hektikus erősödése sem hatott a pénzpiacon.

A nem pénzügyi vállalatok és a háztartások új hitelszerződéseinek értéke a szezonálisan igazított adatok szerint összességében nőtt szeptemberben az előző hónaphoz képest.

Az MNB közleménye szerint a nem pénzügyi vállalatok forinthitelei szeptemberben 52,9 milliárd forint nettó visszafizetést mutatnak. A hitelállomány szeptember végére a szezonálisan igazítatlan adatok alapján 3885,2 milliárd forintra csökkent. A devizahitelek esetében a nettó hitelfelvétel - az előző havi értéket jelentősen meghaladva - 129,6 milliárd forintot ért el. A forint leértékelődése további 104 milliárd forinttal növelte a devizahitel-állomány forintértékét, mely szeptember végére a szezonálisan igazítatlan adatok alapján 3909 milliárd forintra nőtt.

A háztartások nettó hitelfelvételének nagyobb részét kitevő devizahitel-tranzakciók nettó összege az előző havi szintet meghaladva szeptemberben 131,1 milliárd forint volt, a hóvégi záróállomány a szezonálisan igazítatlan adatok alapján 4268,3 milliárd forintra rúgott. A forinthitelek esetében az előző hónapban megfigyelt nettó hiteltörlesztés helyett 1,1 milliárd forint nettó hitelfelvétel jelentkezett. A szezonáisan igazítatlan adatok alapján szeptember végén a lakossági forinthitel-állomány 2611 milliárd forintot tett ki.

Az MNB adatai szerint a nem pénzügyi vállalatok szeptemberi nettó betéttranzakciói a forint esetében 7,2 milliárd forint nettó betétkivonást, a devizánál pedig 2 milliárd forint értékben nettó betételhelyezést mutattak. A háztartások betéteinél az előző hónapban megkezdődött átrendeződés tovább folytatódott a forintbetétek javára. A forintbetét-elhelyezés 44,6 milliárd forint volt, a devizabetétnél pedig már 0,5 milliárd forint nettó betétkivonás volt megfigyelhető.

A nem pénzügyi vállalatok forintbetéteinek állománya a hó végén 2.581 milliárd forint, devizabetét-állománya 1.436,6 milliárd forint volt a szezonálisan igazítatlan adatok alapján. A háztartások forint- és devizabetét-állománya a hó végén rendre 5.417,7 milliárd, illetve 1.123,2 milliárd forintot tett ki.

A hitelintézetek mérlegfőösszeg százalékában kifejezett külföldi kötelezettségei és követelései növekedtek. A külföldi finanszírozási forrásokra való ráutaltság mértéke 31,31 százalékra nőtt - olvasható a közleményben.

HOZZÁSZÓLÁSOK