Tavaly februárban hozott a kormány egy rendeletet arról, hogy az önkormányzatok támogatást kaphatnak munkásszálló létesítésére, amennyiben ettől javul a térség foglalkoztatása. A beruházáshoz a pályázó önkormányzatnak 40 százalék önerőt kellett felmutatnia, ez a módosítással 20 százalékra csökken. Szintén javítja a pályázó önkormányzatok helyzetét az, hogy a támogatási szerződés megkötésétől számítva nem három, hanem négy hónap múlva kell megkezdeni az építést.

Eddig nem volt szabály arról, hogy kinek a telkén lehet munkásszállót építeni, illetve kinek a tulajdonában lévő épületet lehet erre a célra átalakítani. A módosítás előírja, hogy csak olyan önkormányzat adhat be pályázatot, amely igazolja, hogy a beruházással érintett ingatlan tulajdonjogát legkésőbb a hatósági szerződés megkötésére irányuló kérelem benyújtásának időpontjáig megszerzi.

A támogatásról az illetékes miniszter dönt. Ezt követően 60 nap áll az önkormányzat rendelkezésére, hogy a kormányhivataltól megkérje a pénzt. Ezt 25 napon belül kell megkapnia.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.