Kevesebb a bevétel a szállodáknál

Az év első tíz hónapjában a három-, a négy- és az ötcsillagos szállodák 59,7 százalékos szobakihasználtsággal működtek, a folyó áron számított bruttó szobaárbevétel 3,6, a vendégéjszakák száma 2,2 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn.
NAPI Online, 2008. november 17. hétfő, 10:17
Fotó:


Az idei év első kilenc hónapjában a három-, a négy- és az ötcsillagos szállodák 59,6 százalékos szobakihasználtsággal működtek, a folyó áron számított bruttó szobaárbevétel 3,6 százalékkal, a vendégéjszakák száma 1,8 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

Tavaly az első tíz hónapban a három-, a négy- és az ötcsillagos szállodák 61 százalékos szobakihasználtsággal működtek, a bruttó szobaárbevétel nem változott az előző évhez képest, a nettó 4 százalékkal csökkent.

A KSH tájékoztatása szerint az idén az első tíz hónapban az egy kiadott szállodai szoba bruttó átlagára - Gross ARR - 17.600 forint volt, e mutató kiemelkedően magas, 36 900 forintot ért el a budapesti ötcsillagos egységekben.

Az egy kiadható szállodai szobára jutó szobaárbevétel - REVPAR - átlagosan napi bruttó 10.500 forint volt. A legmagasabb összegről, 24.800 forintról a budapesti ötcsillagos, a legalacsonyabbról, 4.700 forintról a Nyugat-Magyarországon található háromcsillagos egységek számoltak be.

A bruttó szobaárbevétel - Gross room revenue - folyó áron összességében 3,6 százalékkal csökkent, emelkedést a Balaton partján működő egységek és a kelet-magyarországi négy- és ötcsillagos szállodák értek el, a legnagyobb visszaesés a nyugat-magyarországi három- és a fővárosi négy- és ötcsillagos egységekben volt.

Január-októberben a megfigyelt egységekben az eltöltött vendégéjszakák száma 2,2 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. A Balaton melletti három-, valamint a nyugat-magyarországi négy- és ötcsillagos szállodákat a vendégéjszakák számának szerény mértékű bővülése jellemezte, a többi szállodában mérséklődött, vagy nem változott lényegesen a vendégéjszakák száma. Augusztus óta majdnem minden hónapban - Nyugat-Magyarország kivételével - majdnem minden régióban csökkent a vendégforgalom.

HOZZÁSZÓLÁSOK