Kevesebbet keresünk, kevesebben dolgozunk

Csökkenő foglalkoztatotti létszámról és visszaeső reálbérekről számolt be a KSH.
NAPI Online, 2007. november 16. péntek, 09:00
Fotó:

A legalább 5 fős vállalkozásoknál és a költségvetési intézményeknél alkalmazásban állók száma a nemzetgazdaság egészét tekintve 2007. január-szeptemberben átlagosan 2 millió 771 ezer volt, ami 20 ezerrel (0,7 százalék) kevesebb az egy évvel korábbinál - derül ki a KSH jelentéséből.

A bruttó átlagkeresetek összességében 8,2, a nettó átlagkeresetek 2,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. A január-szeptemberi reálkereset (a fogyasztóiár-index 8,3 százalékos növekedése mellett) 5,6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Az év első kilenc hónapjában a költségvetési szférában 755 ezren, a versenyszférában mintegy 1 millió 939 ezren dolgoztak. A költségvetési intézményekben összességében közel 4,8 százalékkal csökkent a létszám. Az ide tartozó fő gazdasági ágak mindegyikében (a közigazgatásban, az oktatásban és az egészségügyben) alacsonyabb lett a létszám, ha az oktatás és a közigazgatás gazdasági ágak közötti szakfeladati átsorolás hatását kiszűrjük.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagosan bruttó 180 300 forint, ezen belül a vállalkozásoknál dolgozók 172 200 forint kerestek. A költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 202 600 forint volt, ami tartalmazza az előző évre vonatkozó, januárban kifizetett egyhavi külön juttatást.

Január-szeptemberben a költségvetési szférában dolgozók bruttó átlagkeresete 5,2 százalékkal, a versenyszférában dolgozóké 10,1 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában. Az átlagot meghaladó mértékben nőttek a keresetek az építőipar (17,8 százalék), az ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás (12,0 százalék), a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás (10,6 százalék), valamint a kereskedelem, javítás (10,5 százalék) gazdasági ágban.

A keresetek növekedésében szerepet játszott a minimum-járulékalap bevezetése, amit az is jelez, hogy a legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozásoknál a bruttó átlagkereset növekedési üteme alacsonyabb volt, mint a kisebb szervezeteknél.

A költségvetési szférában foglalkoztatottak bruttó átlagkeresete júniustól már tartalmazza az egyhavi külön juttatás egytizenketted részét. Így a költségvetési intézményeknél szeptemberben bruttó értéken 7,8 százalék, nettó értéken 5,5 százalék keresetnövekedés mutatkozott a múlt év azonos időszakához viszonyítva.

Az év első kilenc hónapjában a nettó keresetek átlagosan 2,2 százalékkal emelkedtek; ezen belül a versenyszférában 3,5 százalékkal növekedtek, a költségvetési szervezeteknél pedig megegyeztek az előző évivel.
A nettó keresetek havi növekedési ütemének alakulásában meghatározó szerepet játszott az alkalmazottakat terhelő egészségbiztosítási és munkavállalói járulék múlt év szeptemberi, illetve az egészségbiztosítási járulék idén januárban történt további emelése.

A nemzetgazdasági havi nettó átlagkereset 111 900 forintot tett ki, ezen belül a fizikai foglalkozásúaké 83 800 forint, a szellemi foglalkozásúaké 143 700 forint volt.

A nemzetgazdasági szintű havi átlagos munkajövedelem 190 400 forintra nőtt, 8,4 százalékkal haladta meg az előző év január-szeptemberi szintet. A munkajövedelmen belül az egyéb munkajövedelem aránya 2007. január-szeptemberben átlagosan 5,3 százalék volt.

HOZZÁSZÓLÁSOK