Csökkentené választási években a fizetési kötelezettségekre vonatkozó törvények kihirdetése és hatálybalépése közötti minimálisan előírt időt a kormány. A Rogán Antal által az Országgyűlésnek ma délután benyújtott javaslat szerint választási években a fizetési kötelezettségekre - például az adószabályokra - vonatkozó törvények kihirdetése és életbe lépése között elég lenne 40 nap különbség szemben a jelenlegi 45 nappal.
A határidőt egyébként nem kell figyelembe venni, ha a törvény a terhet mérsékli, és nem bővíti a fizetési kötelezettségek, valamint a kötelezettek körét.

Ez annyit tesz, hogy az adócsomagra vonatkozó szabályokat idén nem november 15-éig, csak november 20-áig kellene megjelentetni a Magyar Közlönyben, vagyis a kormány vélhetően csúszásban van az új szja-rendszer jogszabályi hátterének kidolgozásával.

Az előírások szerint az Országgyűlésnek november 30-áig kell elfogadnia a költségvetési fejezetek, az elkülönített alapok, valamint a társadalombiztosítási alap bevételeinek és kiadásainak főösszegét, a hiány, illetve a többlet mértékét, de választási években ezt az időpontot is kitolnák december 10-éig.

Rogán Antal azzal magyarázza a módosítást, hogy az országgyűlési képviselők általános választásának évében a megalakuló Országgyűlés és az újonnan felálló kormány részére nem áll rendelkezésre megfelelő időkeret a költségvetési törvényjavaslat előkészítésére és megtárgyalására. Rogán Antal szerint a néhány napos különbség ellenére továbbra is biztosított a jogalkalmazók számára a kellő felkészülési idő.

A 10 napos csúsztatással a kormány csak a saját időkeretét csökkenti, ettől még el lehet fogadni az év végéig a 2011-es költségvetést, de ha mégsem sikerül, akkor az idei büdzsével kell kezdeni a jövő évet - figyelmeztet Németh Dávid. Az ING senior elemzője szerint ugyanakkor időt kell hagyni a költségvetési szervekkel történő egyeztetésre, mert ha túl alacsony finanszírozási keretet állapítanak meg számukra akkor működésképtelenné válhatnak.