Ki a külföldiekkel?

Januártól büntethető az a magánszemély, aki bejárónőként, karbantartóként vagy épp kertészként engedély nélkül foglalkoztat külföldit - írja a Világgazdaság.
Molnár Csaba, 2005. június 2. csütörtök, 08:37
Fotó:

A tervek szerint a hatóság a magánháztartásokat is bírságolhatja az ilyen típusú feketefoglalkoztatásért, a kiszabott büntetés pedig akár köztartozásnak is minősülhet. Az új munkaügyi ellenőrzési rendszer januárban lép életbe. A munkaügyi ellenőrzésekről szóló törvény átfogó módosításához készült koncepció szerint azok, akik magánháztartásban foglalkoztatnak külföldit - akár erdélyi vagy kárpátaljai magyart - szankcionálhatók lesznek. Ha a magánszemélyt feketefoglalkoztatáson kapja az OMMF, a munkaügyi felügyelők a minimálbér kétszeresének megfizetésére kötelezhetik a háztartást. Ha ismét előfordul a külföldi feketén foglalkoztatása, akkor már a legkisebb kereset négyszeresére emelkedik a büntetés.

A munkaügyi ellenőrzési rendszer átalakításának terve várhatóan július 27-re készül el, szeptember elsején kerülhet a parlament elé, és januárban léphet legkorábban életbe. Az OMMF az előzetes koncepcióban már most azt kérte, váljon lehetővé a munkaügyi felügyelők számára, hogy információkat kapjanak a külföldi állampolgároknak kiadott munkavállalási engedélyekről.

HOZZÁSZÓLÁSOK