Ki lesz az újabb kormányzati megatender nyertese? - Hamarosan kiderül

Várhatóan a következő napokban születik döntés arról, hogy melyik cég építi át a Kossuth teret. A három pályázó közül elektronikus árlejtéssel a legkedvezőbb árajánlatot tevő céget választják ki. A nyertes helyzete nem lesz irigylésre méltó: előfinanszírozás mellett jövő márciusra el kell készülni a tízmilliárdos építkezéssel.
Szakonyi Péter, 2013. március 1. péntek, 07:00
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság pénteki számának cikke

Három jelentkező − a KÉSZ Zrt., a Magyar Építő Zrt.-Reneszánsz Zrt., illetve a Penta Kft. - Swietelksy Kft. konzorciuma - közül választják ki a napokban a Nemzet Főtere, azaz a budapesti Kossuth tér átépítéséért felelős vállalkozást. A parlamenti látogatóközpont, az Országház előtti tér, a mélygarázs és a Duna-parti sétány megvalósítására kiírt pályázat tavaly decemberben sikertelenül záródott, de most úgy tűnik, eredményes lesz a licit. A jelentkezőknek február 12-éig kellett beadni az első ajánlatot, ezt követően tehették fel kérdéseiket − körülbelül ezer érkezett be a Steindl Imre Program (SIP) irodájához −, a végső szakaszban pedig elektronikus árlejtéssel választják ki a legkedvezőbb ajánlatot.

A tét nem kicsi, hiszen a teret jövő márciusban át kell adni. A finoman szólva is feszes határidő például azt jelenti, hogy a Kossuth tér negyvenezer négyzetméteres új kőburkolatát idén novemberig le kell rakni, hiszen a téli időjárás erre alkalmatlan. Könnyebbséget jelent viszont, hogy a mélygarázs alapozása már folyik − ezt a Bohn Kft. végzi −, így van esély ennek befejezésére. A nemzetbiztonsági átvilágításon átesett cégek számára külön hendikep, hogy nagyon szigorú pénzügyi feltételeknek kell megfelelniük: nem elég az ilyenkor szokásos bankgarancia, de a finanszírozás is "farnehéz". Ezt azt jelenti, hogy a megbízó SIP csak a befejezést követően fizeti ki a teljes összeget, az aktuális munkálatok költségeinek egy részét a kivitelezőnek kell megelőlegeznie.

El akartuk kerülni az építőipari beruházások két jellemző hibáját. A cégek egy része ugyanis nem fizeti ki az alvállalkozókat és különféle pótmunkákkal növeli a vállalási árat − mondta el lapunknak Wachsler Tamás, a programiroda vezetője. Ezért a fővállalkozó cég csak akkor jut az általa elvégzett munka után járó pénzhez, ha bizonyítja, hogy alvállalkozóit rendben kifizette. Az előre nem látható pótmunkák külön költségeit pedig nem számíthatják fel, mert a szerződésben szerepel az, hogy minden kockázatot vállalnak, utólagos plusz számlák nélkül.

Ez utóbbit segíti, hogy a verseny nyertese egyértelmű műszaki tartalommal ellátott komplett kivitelezési tervet kap, illetve az is, hogy a régészeti feltárást már elvégezték. A szoros határidők leginkább a térre tervezett szobrok megvalósítását hátráltathatják. A két és félszeres életnagyságban készülő Andrássy-lovasszobor megformálására bonyolult pályázati folyamat lezárását követően nyílik csak lehetőség, s ugyanilyen összetettnek ígérkezik a sok vitát és ellenérzést kiváltó Tisza István-szobor ügye is. A programiroda vezetője szerint ezért elképzelhető, hogy a tér jövő márciusi átadására ezek nem készülnek el.

Szoborkeringő egymilliárdért
Egy marad, egy odébb költözik, három pedig visszatér − röviden így néz ki a Kossuth téri szobrok forgatókönyve. Az eredeti helyén csak az 1937-ben avatott Rákóczi lovasszobor marad, míg József Attila bronzszobra a Duna felé "araszol" a Parlament elől. Két igazán nagy méretű, 12 méter magas szoborcsoport tér vissza az Országház két oldalára: Andrássy Gyula 1906-ban avatott lovas szobrának mása, illetve a Tisza Istvánt ábrázoló alkotás. A lovas szobor oldalán két dombormű is volt (Ferenc József megkoronázása és a Berlini Kongresszus ábrázolása), de az egészet beolvasztották a negyvenes évek végén. A szintén Zala György által készített Tisza-szobor két mellékalakcsoportja viszont ma is megvan − ezt csak rendbe kell hozni. Visszatérhet a térre a Horvai János által 1927-ben készített Kossuth-szoborcsoport is − ez most Dombóváron található, és a helyiek élénken tiltakoztak az elmozdítása ellen. Az Andrássy- és a Tisza-szobrot teljes egészében újra kell önteni, de mivel az eredeti tervek nem maradtak fenn, neves szobrászokat kértek fel az újjáformálásra. (Az Andrássy-lovasszoborhoz különleges belső acélvázat is kell tervezni, hogy biztonsággal álljon a talapzaton.) Minderre többlépcsős pályáztatás után kaphatnak megbízást az alkotók, az első becslések szerint a szobrok költöztetése, újraöntése, a talapzatok elkészítése együttesen egymilliárd forint körüli kiadással jár majd.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tarTosPista, 2013.03.01 16:54

Asszem, a Bukik gyenge odds-szal kínálnák a kösszgépet.
Valószínűleg, mert nálam mindig a kösszgép jön ki: P(A)=k:n
Mert ha valószínűleg P=párt mint fidesz, (A)=Orbán = k= Simicska, n=kösszgép. De lehet, hogy 1., rosszul valószínűsítek. Vagy 2., rosszul számolok. Vagy X mindkettő.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rohadtnarancs, 2013.03.01 08:29

Csak nem a Simicska és bandája?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2013.03.01 08:14

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html