Ki lesz Zombor utódja? Már megindult a találgatás

Kórházigazgatói szemmel látott neki a nehézségek feltérképezésének, kórházfinanszírozással, kapacitáselosztással kapcsolatos problémafelvetései korrektek voltak, plusz pénz és idő hiányában azonban adós maradt a megoldással Zombor Gábor egészségügyi államtitkár, aki augusztus 31-ével mondott le posztjáról.
Napi.hu, 2015. augusztus 27. csütörtök, 12:37
Fotó: Napi.hu

Több államtitkár cseréje is szóba került Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter július közepi lapinterjújában, a váltás azonban szeptember közepére volt várható. Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár esetleges menesztéséről ugyan már több ízben cikkeztek a lapok, az értesüléseket azonban mind ez ideig cáfolta az államtitkár, aki a mai bejelentés szerint végül mégis lemondott posztjáról augusztus 31-ével, egészségügyi és családi okokra hivatkozva.

A mintegy egy éve kinevezett Zombor Gábor egészségügyi államtitkársága előtt sikeres kecskeméti polgármester volt. A helyhatóság vezetői székébe a kecskeméti kórház főigazgatói státuszából érkezett, így államtitkári kinevezését megnyugvással fogadták az ágazatban, mondván: a legégetőbb problémákat is közelről, a napi gyakorlatból ismerő vezető került az egészségügy élére.

Zombor kezdettől racionalizálásról, a rendszer tartalékainak kimutatásáról beszélt. A hálapénz eltörlését, teljes adósságkonszolidációt is ígért, majd a szűkre szabott mozgástérben megpróbálta kórházigazgatói szemmel, a valós lehetőségek mentén stabilizálni a vészesen romló helyzetet. Problémafelvetései a fenntartható kórházfinanszírozás és a kapacitáselosztás területén korrektek voltak, de a megoldással végül adós maradt. Idő és plusz pénz hiányában a kapacitások megyei szintű újraelosztása nem valósult meg, a működtethető egészségügyi intézményrendszer felállítása Zombor Gábor utódjára marad.

Mi lehetett a hiba?
Az Index információi szerint az utóbbi időben azért ingott meg a bizalom Zombor Gáborban, mert két fontos vállalása volt: megszünteti a hálapénzt és megállítja a kórházak adósságnövekedését. Mint sok más elődjének, a hálapénzügybe neki is rögtön a kezdetekkor beletört a bicskája. A kórházi adósságok rendezésénél pedig taktikai hibát vétett. Túl korán jelentette be, hogy az állam kifizeti a kórházak adósságait. Ezt várva a kórházak még tovább növelték adósságaikat.

Ki lehet az utód?

Az új államtitkárnak épp azért nem lesz könnyű dolga, amiért Zombor sem tudott előbbre lépni: érdemi többletforrás az egészségügy átalakítására a jövő évi költségvetésben sem látszik. Átmenetileg Beneda Attila helyettes államtitkár tölti be Zombor Gábor helyét, utódjaként a szakmában az Uzsoki Utcai Kórház főigazgatóját, Ficzere Andreát tartják esélyesnek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

csoda-szar-vas, 2015.08.27 14:09

A címben feltett kérdésre kérdéssel válaszolnék:
NEM MINDEGY?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html