Ki nem találná, hány betöltetlen állás van Magyarországon

Megjelentek a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat friss, májusi számai.
Dzindzisz Sztefan, Kristóf Réka, 2016. június 22. szerda, 19:46
Fotó: Napi.hu

Idén május végén 307 ezer álláskereső szerepelt az NFSZ rendszerében, ami jelentős, több mint 20 százalékos csökkenést jelent az egy évvel korábbi adatokhoz képest, amikor még 77,7 ezren kerestek új munkahelyet maguknak.

A rossz hír, hogy közel százezren, egészen pontosan 93823-an már több mint egy éve keresnek állást, az ő számuk jóval kevésbé csökkent, mint a nagy átlag, itt ugyanis csak 6,8 százalékos mínuszt mért a hatóság. A férfi és női álláskeresők száma között továbbra sincs jelentős különbség, ám a képzettségen továbbra is sok múlik: amíg a szakképzetlen (akik legfeljebb 8 általánost, vagy gimnáziumot végeztek el) álláskeresők száma meghaladja a 160 ezret, addig a diplomásoké a 18 ezret sem éri el.

Érdekesség, hogy az álláskeresők 11,1 százaléka, azaz 34,1 ezer fő alig fejezte be a tanulmányait, azaz pályakezdőnek számít. A legtöbb fiatalt Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékben tartották nyilván, de e két megye mellett jelentős még a Hajdú-Bihar és Pest megyében is a regisztrált pályakezdő álláskeresők száma.

A statisztikák szerint az álláskeresőknek mintegy fele (155,1 ezer fő) kapott pénzbeli ellátást az államtól, nagyjából egyharmaduk álláskeresési ellátást kapott, míg kétharmaduk szociális jellegű támogatásban részesült.

Kattintson a nagyobb méretért!

A fenti térképen jól látszik, hogy a legtöbb álláskeresővel Borsod-Abaúj-Zemplén megye rendelkezik, itt az országos átlagnál kevésbé csökkent a számuk az elmúlt 12 hónapban. A lista másik végén, a borsodi adatnak alig tizedével Győr-Moson-Sopron megye található.

A cégek májusban összesen 43,1 ezer üres álláshelyet jelentettek be az NFSZ-hez, igaz, 67,8 százalékához igényeltek valamilyen állami támogatást - ez többnyire egyébként a közfoglalkoztatást jelenti. A versenyszektor magától, tehát állami segítség nélkül összesen 18,5 ezer munkahelyet tudott létrehozni, ezek megyénkénti eloszlását az alábbi térképen mutatjuk be.

Kattintson a nagyobb méretért!

A rossz hír, hogy az állam által nem támogatott állások sem igazán felső kategóriás munkahelyek, hiszen elsősorban az egyszerű ipari, a mechanikaigép- összeszerelő, az egyéb termék összeszerelő, bolti eladó, és egyéb szállítási szolgáltatási foglalkozásokról van szó. Összesen egyébként idén májusban 142,3 ezer álláslehetőség állt rendelkezésre, amelyből a zárónapon 95,4 ezer maradt üres, betöltetlen.

Kattintson a nagyobb méretért!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rw3, 2016.06.24 00:30

@Meningitis:
A többdiplomás is jobbára csak egy diplomáját használja a munkájához. Miért fizetne kettőért a munkaadó? Amúgy mindenki saját szerencséjének a kovácsa, aki csak elégedetlenkedik, de nem tesz semmit a sorsa jobbra fordulásáért, az pont azt kapja amit érdemel.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Meningitis, 2016.06.23 22:58

Rendes fizetéseket kell adni, többdiplomásnak 120-140E nem fizetés, lassan juttatás vagy segély, pláne úgy hogy a retkes CSOK 70-80E Ftig zavarta fel az albérletárakat már Kelet Magyarországon is, lassan megdögleni lehet itt,nem élni...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarTosPista, 2016.06.23 09:06

A rossz hír az, hogy a tetves multik akkor sem vesznek fel olyan korosztályt dolgozni, amelyik után nem kap támogatást. Még akkor sem, ha az idióta háeres azon sopánkodik, hogy nem talál elég munkavállalót.
Nem igaz, hogy nem talál, saját maga nem veszi fel.
A HR úgy hazudik, mint a politikus.
Meg kell szüntetni a milliárdos támogatásokat a multik felé!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html