Ki nem találná, mi a magyar gazdaság igazi problémája

A magyar nemzetgazdaság igazi problémája már nem a munkanélküliség, hanem a legtöbb ágazatot érintő munkaerőhiány - mondta Simon Attila István, az NGM munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkára Zalaegerszegen.
Domokos László, 2017. február 21. kedd, 17:40
Fotó: Napi.hu

Főként a nyugati országrészben, és ebben Zala megye is érintett, egyértelműen látszik, hogy azok az emberek, akik dolgozni szerettek volna, már munkába tudtak állni.

A kormány lakhatási támogatással segíti a munkaerő mobilizálását, ezen keresztül a munkaerőhiány kezelését. Ha a munkavállaló nem tudja 21. századi körülményeknek megfelelően megoldani a lakhatását, akkor nem várható el, hogy több száz kilométerre az otthonától vállaljon munkát - mondta Simon.

A között említette, hogy hosszú évek óta Zala megyében alacsonyabb a bruttó átlagkeresetek. Ezt csupán kormányzati eszközökkel nem lehet megoldani, a munkáltatók, a munkavállalók és a kormányzat közös összefogására van szükség ahhoz, hogy ebből a spirálból ki tudjon törni a megye.

Idén várhatóan 1300 új munkahely jön létre a zalai megyeszékhelyen - mondta Vadvári Tibor, Zalaegerszeg alpolgármestere.

A munkaerőhiány kezelésére az önkormányzat több lépést is tett: az ösztöndíj rendeletét úgy módosította, hogy minél több diák tanulhasson a zalaegerszegi szakközépiskolákban és a felsőoktatási intézményekben. Emellett Zalaegerszegen alakult meg elsőként a Duális Szakképző Központ, amely számára önkormányzat biztosította a területet és a csarnok megépítését is vállalta.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

isabella, 2017.02.21 19:53

...a magyar gazdaság igazi problémája, hogy olyan nem létezik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Norbertifor, 2017.02.21 19:04

Szeretem amikor még mindig nem látjuk be a probléma valódi okait. ,,A kormány lakhatási támogatással segíti a munkaerő mobilizálását" Kérem szépen aki elhagyja lakóhelyét a keleti országrészből az köszöni szépen nem kér a lakhatási támogatásból! Mégpedig azért mert akkor már külföldre megy nem pedig az ország nyugati részére, mondván legyen értelme hátra hagyni mindent! Amennyiben a kormány valóban segíteni akar az országnak akkor el kezd lobbizni a multiknál, hogy települjenek a fővárostól akár 200 km-re. ,,Erősödő (erős) Keleti országrész nélkül lehetetlen komolyabb fejlődést elérni országos szinten" Volt vidékfejlesztési miniszter! Dr.TJ
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html