Kicsi a nő, de erős

Kevés a női topmenedzser Magyarországon és Európa-szerte, pedig például a francia tőzsdén szereplő vállalatok között a nők által irányítottak a sikeresebbek.
NAPI, 2010. március 9. kedd, 10:14
Fotó:

A Világgazdaság és a Hewitt közös felmérése szerint, Magyarországon a női felsővezetők száma alig haladja meg a 7 százalékot. Ez nagyrészt az előítéleteknek köszönhető. Eszerint a nők gyengébbek, érzelmileg labilisabbak és kevésbé következetesek.

Az alapvető családmodell szerint is az ő feladatuk a család összetartása, a gyereknevelés, ezért hosszú távon is kevésbé lehet rájuk számítani az előítéletek szerint. Mindez nem tenné őket alkalmassá a felsővezetői posztok betöltésére, mégis, a női vezetők legalább olyan jól el tudják látni feladataikat, mint férfi társaik - derült ki a Világgazdaság által megjelentetett cikk kutatásaiból.

Ezek szerint a női vezetők karrierépítése nehezebb, mégis helyt állnak, néha még jobban is mint férfi társaik. Ezt támasztja alá az is, hogy a francia tőzsdeindexben (CAC 40) szereplő vállalatok között túlnyomórészt a nők által irányított vállalatok sikeresebbek, derült ki Michel Ferrary, a francia Business School professzorának tanulmányából.

A férfiuralom miatt a női vezetők munkáját kevésbé honorálják, mint erősebb társaikét. Magyarországon javadalmazásuk 15-20 százalékkal alacsonyabb. Az Eurostaton fellelhető statisztikák szerint ez a kontinensen átlagosan 18 százalékos szakadékot jelent a két vezetői poziciókat betöltő nem fizetései között.

Vannak olyan szektorok is, ahol 'nőuralom' van, ilyen például a marketing és a HR, a kommunikáció és a jog területe. Egyébként Norvégiában már törvénybe iktatták, és Franciaországban is tárgyalnak arról, hogy kötelezően előírják a női vezetők minimum egyharmados arányát.

HOZZÁSZÓLÁSOK