Kicsit többet vásároltunk

A kiskereskedelmi eladások volumene 2009 júniusában 0,5 százalékkal haladta meg az előző havit a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
NAPI, 2009. augusztus 25. kedd, 09:54

A kiskereskedelmi forgalom volumene - a naptárhatástól megtisztított adatok alapján - 2009 első félévében 3,2 százalékkal, júniusban pedig 2,2 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakától.

A kiskereskedelmi forgalom volumene 2009 első öt hónapjában 3,6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest, míg májusban 0,5 százalékkal volt kevesebb az előző hónapnál.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben 2009 első félévében 3.356 milliárd forint, júniusban 629 milliárd forint értékű árut forgalmaztak. A kiskereskedelmi eladások 46 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes, 15 százaléka az üzemanyag-, 14 százaléka a bútor-, háztartási cikk-, és építőanyag-kiskereskedelmi üzletekben bonyolódott le, míg a többi üzlettípus együttes részesedése 25 százalék volt.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek változatlan áron számított forgalma 2009 első félévében 2,6 százalékkal, míg júniusban 3,8 százalékkal esett vissza 2008 első hat hónapjához képest. 2009 júniusában az eladások jelentős részét lebonyolító vegyes termékkörű üzletek értékesítésének volumene 4,2 százalékkal csökkent, az élelmiszer-, ital-, és dohányáru-szaküzleteké pedig egy százalékkal nőtt a 2008. júniusihoz mérten. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem júniusi forgalmának volumene a májusihoz viszonyítva 0,6 százalékkal mérséklődött.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áras forgalma az első félévben 5,9 százalékkal, júniusban pedig 2,4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához mérten. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a nem élelmiszer-kiskereskedelem júniusi volumene 2,9 százalékkal haladta meg a májusit.

Az üzemanyagtöltő állomások változatlan áron számított forgalma az első félévben 0,9 százalékkal, júniusban pedig 2,5 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint júniusban az üzemanyagkutak eladásai 0,7 százalékkal haladták meg a májusit.

Az Eurostat gyorsbecslése szerint - a naptárhatástól megtisztított adatok alapján - 2009. júniusában folytatódott a kiskereskedelmi forgalom volumenének csökkenése, aminek mértéke az Európai Unió 27 tagállamában átlagosan 1,7 százalék, az eurózóna országaiban pedig 2,4 százalék volt az előző év azonos időszakához képest. Az adatok szerint növekedést csak Ausztriában, Nagy-Britanniában, Svédországban és Lengyelországban mértek, a többi tagállamban csökkentek a kiskereskedelmi eladások, a legnagyobb visszaesés pedig Lettországban és Litvániában volt.

HOZZÁSZÓLÁSOK