Kiderül, mit akar valójában Orbán

Az internetadó népszerűtlensége ellenére a "minden hájjal megkent", "autoritáriánus" magyar miniszterelnök általában eléri céljait - kezdi Magyarországról szóló cikkét az Independent.
Napi.hu, 2014. október 31. péntek, 10:45

Éppen 25 éve annak, hogy a kelet-közép-európai szocialista országok közül elsőként Magyarország rombolta le azokat a falakat, amelyek elzárták társadalmát a nyugati világtól. Ma az a kérdés, hogy az Orbán Viktor vezette magyar kormány jó úton halad-e afelé, hogy visszaépítse ezeket? Egyes ellenfelei éppen így gondolják.

Az internetadó elleni tömegtüntetés egyik vezetője úgy fogalmzott, hogy a világháló szabad elérésének korlátozása valójában kísérlet arra, hogy digitális vasfüggönyt húzzanak Magyarország köré - írja tudósítása elején a magát büszkén liberálisnak tartó, brit Indepedent internetes portálja. A gigabájtban mért forgalomra kivetett, felső korlátos adó a kormány szerint csak a telefonhasználatot terhelő adó kiterjesztése, amit az indokol, hogy sok eddig telefonon lebonyolított tevékenységet az internetre vittek az emberek. (Péntek reggel kiderült, hogy a netadó egyelőre lekerült a napirendről - a szerk.)

Markában tartja

A netadóellenes budapesti tüntetés arra utal, hogy Orbán ezúttal a "Sokat akart a szarka, de nem bírta a farka" közmondásnak megfelelő hibába esett. Mintha azokat a kommunista vezetőket látnánk, akiket oly drámaian váratlanul mozdított el helyükről a berlini fal leomlása. Ne siessünk azonban ennyire. Ha ezt gondolnánk, alábecsülnénk ezt a "minden hájjal megkent", "autoritáriánus" politikust, aki az önkormányzati választások óta szilárdabba tartja a markában Magyarországot, mint valaha.

Hiába volt Magyarország az élharcosa 1989-ben annak, hogy Kelet-Közép-Európa hátat fordítson a Szovjetuniónak, és vegye át a nyugati értékeket, illetve gazdasági modellt, most láthatóan az ellenkező irányba fordul. Hasonló jelenségek figyelhetők meg a régió többi olyan országában is, amelyek átélték a kommunizmustól való megszabadulás katarzisát. Mintha a Krím félsziget orosz bekebelezését látva megijedtek volna attól, hogy a nagy medve, amely uralta a térséget a hidegháború idején, bosszúra készül a negyed százada történt dolgokért.

A nagy számítás

Orbán irányváltása azonban kevésbé látszik sima, praktikus geopolitikai számításnak, sokkal inkább filozófiai fordulatról van szó. Az erről árulkodó pillanat - legalábbis a nyugati fülek számára - júliusban érkezett el, amikor a magyar kormányfő erdélyi beszédében követendő példaként jelölte meg Oroszországot. Olyan államként, amely elhagyta a társadalomszervezés alapelvei közül a liberális módszereket, mivel azok a nyugati világban magukban foglalják a korrupció, a szexuális szabadság és az erőszak megtűrését.

Az Orbán politikáját elemző egyik megfigyelő szerint - aki 1989 óta ismeri őt - a magyar kormányfő azt hiszi, hogy a 2008-2009-es pénzügyi válság felülírta az 1989-es társadalmi-gazdasági fordulatot. A világ pénzügyi rendszerének összeomlása érvénytelenítette azokat a szabályokat, amelyek alapján a modern gazdaságokat irányították. Ezután már azoknak az iránymutatásoknak kell megfelelni, amelyeket Washingtonban, az IMF-nél vagy a Világbankban fogalmaznak meg.

Orbán Viktor ennek megfelelően 2010 után az alapokról indulva építette fel új, unortodox gazdaságpolitikáját. Az ő szemében 2008 a Nyugat csődjének előjele. Igyekszik minél messzebb kormányozni országát ettől a világtól, nehogy a nagy összeomlás idején a romok maguk alá temessék. Láthatóan abban reménykedik, hogy a nyugati államok éppen úgy összedőlnek, mint a Szovjetunió egy generációval ezelőtt - írta a brit portál.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tsz-elnok, 2014.11.01 17:50

Nagyon ugy nez ki, hogy kozeleg a magyar Maiden....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2014.11.01 17:33

Ha azt hiszi Orbán, vagy bárki, hogy Oroszország erkölcsösebb a Nyugatnál az bizony nagyot téved. A diktatúrákban jellemzően elnyomják a kritikát, de az nem a tisztesség jele, hanem az elnyomásé. Még csak ott van erkölcstelenség, hazugság leplezés mindenféle bűnre a korrupciótól a szexuális visszaélésekig. Nagyon ebbe az irányba megyünk!
Ha azt hiszi, hogy Nyugat összeomlik, ebben is téved, annak még sokáig nem jön el az ideje. Nyugat erős és diadalmas, a társadalom immunrendszere erős, szemben Orbánia társadalmával. Itt a folyamatos igazodás a jellemző a mindenkori hatalomhoz, kényszer és félelem útján.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

cila001, 2014.11.01 17:18

Simán idióta orálviktátor!!!A Magyar Emberek eldöntötték a napokban,hogy neki mennek a diktátorunknak,és a fideSS-kdnp vezette kormánynak!!
Le kell söpörni ezt a maffia rablóbandát!!
Demokratikus a fiatalok szándéka,biztosan nem fogják csalással eltávolítani a talajt vesztett vezetést,és orbánt!!
Menjenek békében,és számoljanak el tisztességgel!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antelem, 2014.11.01 08:37

A digitális idióta Viktátor-nak nem sikerült jól tálalni az újabb multi-súlytó adót. Na majd tálalja másképpen.
De ha valakinek kétsége lenne, a végén mindent az adófizető fizet!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kozmix1, 2014.10.31 19:28

Lehet magyarázni a bizonyítványt, de nagyon úgy tűnik, hogy felesleges a mosakodás, a szándékban lévő szennyet már nem tudja lemosakodni a kormányzat, teljesen mindegy, hogy a hívők mit gondolnak, mert mára el jött az az idő, hogy nem csak a ,,liberális megmondó sajtóorgánumok" látják a valódi szándékot, hanem az jó szándékú emberek is, akik most már nem kevesen vannak!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html