Kiderült a titok: ettől hasít az államháztartás

Soha nem látott rekordot állított be az államháztartás az első két hónapban, ugyanis a kéthavi egyenleg plusz 14,8 milliárd forintot mutat. A most nyilvánosságra hozott adatokból kiderül, a kamatkiadásokon spórolt nagyot az állam, és jót tett a költségvetésnek, hogy leálltak az uniós kifizetések.
Papp Zsolt, 2016. március 21. hétfő, 12:17
Fotó: Napi.hu

Februárban is szufficites volt a költségvetés, amire eddig soha nem volt példa, így két hónap után az államháztartás egyenlege 14,8 milliárd forintos pluszt mutat - hozta nyilvánosságra a részletes adatokat a nemzetgazdasági tárca. A február igazi meglepetés, ugyanis január rendre többlettel zár, hisz ekkor folyik be az államkasszába a karácsonyi vásár áfája és az év végi bónuszok személyi jövedelemadója (szja) és tb-járuléka. Február ezzel szemben masszív, 300-400 milliárdos deficitet szokott mutatni. Idén azonban csak 77,4 milliárd forint volt a deficit a januári 92,2 milliárd forint után - így a kéthavi egyenleg többletben maradt.

A növekedési adóhiteltől nőnek a bevételek

A februári költségvetést azonban nem annyira a bevételi oldal mentett meg, hanem a kiadási. A főbb adóbevételek közül a társasági adó volt lényegesen magasabb februárban, az áfa és szja stagnált tavaly februárhoz képest. A társasági adóbevételek viszont nagyot nőttek: a tavalyi 54,5 milliárd forinttal szemben az első két hónapban már 95,8 milliárd forint folyt be, ami az éves 400,5 milliárdos terv 23,9 százaléka. Még látványosabb a növekedés, ha csak a februári számokat nézzük: tavaly februárban a cégek 23,8 milliárd forintnyi társasági adót, idén 88,89 milliárdot fizettek be - vagyis elvileg a gazdasági növekedés a négyszeresére gyorsult.

Az egyenlegjavulás oka azonban az, hogy egy-két nagy multi kihasználja a növekedési adóhitelt, amely már-már adóparadicsommá teszi Magyarországot. A NGM sok szót nem vesztegetett az okokra, valószínűleg a tavalyról áthozott társasági adóbefizetések dobták meg a számokat; a kormány tavaly vezette be a növekedési adóhitelt, amelynek lényege, hogy a tavaly be nem fizetett adót a következő két évben fizetik meg a cégek.

Sokat spóroltunk az uniós kiadásokon

A kiadási oldalon közel a felére, a tavalyi 154,7 milliárdról 82,7 milliárdra estek vissza az államadóssággal kapcsolatos kamatkiadások. Azonban a kamatbevételek is jelentősen visszaestek, így a nettó kamategyenleg mínusz 128,5 milliárd forintról mínusz 108 milliárdra változott - amit a kamatkiadások eltérő lefutásával magyaráz az NGM.

Százmilliárd forinttal csökkentek a költségvetés uniós támogatásokkal kapcsolatos kiadásai, ami nem meglepő, hisz tavaly decemberrel kifutott a 2007-2013 költségvetési ciklus utolsó pályázati határideje is - ezt követőeb ezekből már nem lehet pénzt osztani. Az uniós támogatások leállása csak februárban százmilliárddal javította a költségvetés egyenlegét.

Így reagált a kedvező adatra az NGM
A magyar államháztartás legkedvezőbb adata az idei első két havi mutató az elmúlt másfél évtizedet nézve - Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államháztartásért felelős államtitkára az M1-en. A többlet magyarázata szerinte alapvetően a magyar reálgazdaság folyamataiban keresendő. Példaként hozta fel, hogy a KSH a múlt héten tette közzé, hogy tavaly 110 ezerrel nőtt az országban a foglalkoztatottak száma, ez év januárjában pedig 6,4 százalék volt a reálbér-növekedés az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Ha a gazdaság jól teljesít, a gazdaság növekszik, a foglalkoztatottak száma emelkedik, és a reálbérek szintén nőnek, ez azt jelenti, hogy többen fizetnek adót a költségvetésbe, mert van munkájuk. Így az emberek többet tudnak vásárolni, és ezáltal a fogyasztási jellegű adókból is több folyik be a költségvetésbe - mondta. Így a költségvetés főbb bevételeinél, mint például az általános forgalmi adó (áfa) esetében, továbbá a foglalkoztatáshoz köthető adóknál, például a személyi jövedelemadónál (szja), járulékoknál, de a társaságok befizetéseinél is érdemben nagyobb bevételek keletkeztek - elemezte az NGM államtitkára.

Az idei év adatai és az NGM előrejelzése is azt mutatják, hogy 2016 jó bázis lehet a 2017-es költségvetés tervezéséhez - húzta alá az államtitkár. Hozzáfűzte: így, ha az állam bevételei a tervek szerint, vagy a felett alakulnak, akkor egy érdemi gazdasági növekedés segít a kitűzött gazdasági célok, például a nullás költségvetési egyenleg elérésében. Az államháztartás hiánya, és az államadósság az elmúlt években folyamatosan csökkenő tendenciát mutatott, így várhatóan ez a tendencia 2017-ben és a későbbi években is folytatódik - írta az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2016.03.22 16:54

@Bulemia:
ezek érdekes kérdések ám. én sem hiszem, hogy olyan könnyen el fogják tudni kaszálni ezt az adóoptimalizálási megoldást. visszamenőlegesen meg majdnem biztos, hogy nem fogják. nehezen fogják ezt bármilyen uniós alapelv megsértésére visszavezetni, ahogy a 16%-os egykulcsos adó is előnyt biztosít az adott országnak, mégse büntetik.

a másik amit hozzá akartam tenni, az pedig egy meglévő probléma. a spar pl nem véletlenül van a kormány célkeresztjében, mert ők pl úgy optimalizálnak adót, hogy az összes magyarországi üzletükbe az árukiszállítást egy szlovák cégbe szervezték ki. oda vannak a teherautók, kamionok, soffőrök "bejelentve", ott adóznak utánuk, közben magyarország útjait rójják és szállítják az árut. ez ugye még nem is akkora csalás, mégis legális.

de mi van akkor, ha a spar mondjuk dupla annyi összeget ír a teljesítési számlára? akkor a magyarországon megtermelt nyeresége vészesen lecsökken, a szlovákiai meg jelentősen megugrik. a vége az lesz, hogy magyarországon már nem, vagy alig fizet adót, ellenben egy sima fuvarozási cég meg az aranybányákat messze meghaladó nyereség után adózik... egy másik államban. ez is legális.

épp ezért mondom, amíg nem lesz egységes az adórendszer, addig mindig lesznek áfa és egy számlázási csalások...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2016.03.22 10:22

@rigolya:
Írtam a másik fórumban, és azt eredetileg ide szántam.
Nincs itt semmi meglepetés, az év végi erőltetett EU pénzek kiszórásának következménye a mostani többlet. A kifizetések ÁFA tartalma kb ennyi, ami egyszeri bevételként érkezett a költségvetésbe. Vagyis nem valamiféle gazdasági bravúr, hanem kvázi EU támogatás... Bravúr az lesz, ha az EU nem kéri vissza a pénz egy részét, a nem szabályos felhasználás miatt.
Utóbbival kapcsolatban vannak komoly aggodalmaim, mert az időszűke nem kedvez a szabályos ügymenetnek. És hát legyek kissé gonosz is, nem is érdeke mindenkinek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2016.03.21 20:29

@lomb: Az államháztartás központi alrendszere még mindig deficites!
Ott találja a deficitet!

http://www.origo.hu/gazdasag/20160321-nemzetgazdasagi-miniszterium-tobblet-ket-honap.html
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lomb, 2016.03.21 17:53

@Bulemia: Ámen, mondaná a prédikátorunk!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2016.03.21 17:25

@lomb:

Ez van, dubajoskám, nekem ennyire futja...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html