Kiderült, hogy készülnek a magyarok nyugdíjas korukra

A magyarok számára kiemelten fontos az időskori anyagi függetlenség megteremtése, mégis keveset tesznek érte, 39 százalékuk nem is tervez nyugdíjpénztári megtakarítással félretenni nyugdíjas éveire - közölte az OTP Nyugdíjpénztár kedden az MTI-vel, friss kutatása alapján.
Szepesi Anita, 2020. október 20. kedd, 12:13
Fotó: Getty Images

A felmérés szerint a megkérdezettek 50 százaléka válaszolta azt, hogy saját maga szeretné megteremteni nyugodt időskorának pénzügyi feltételeit, 28 százalékuk nem terhelné ezzel a rokonait, különösen a gyermekeit és az unokáit nem, 2 százalékuk pedig inkább hitelt venne fel, minthogy kölcsön kérjen a rokonoktól.

A válaszadók ötödét leginkább az aggasztja időskorával kapcsolatban, hogy hozzátartozói segítségére szorul majd, amikor viszont arra a kérdésre kellett felelni, hogy kitől számítanak segítségre nyugdíjasként, a válaszadók 23 százaléka a házastársát, 22 a közeli rokonait, 7 százaléka pedig az államot jelölte meg.

Nagy Csaba, az OTP Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója a közleményben ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy egyre többen vannak, akik tenni is akarnak nyugdíjas éveik anyagi függetlenségéért. Idén az első hat hónapban a járvány ellenére 5600-an csatlakoztak a pénztárhoz, és nőtt mind az egyéni, mind a munkáltatói hozzájárulások mértéke az előző év azonos időszakához képest - közölte.

Hozzátette, hogy a takarékoskodást lehetőleg már fiatalon, akár havi 5 ezer forinttal is el lehet kezdeni, ennek köszönhetően milliós összeg is felhalmozható időskorunkra.

Az OTP Nyugdíjpénztár augusztus végén - szeptember elején végzett kutatása 1008 fős reprezentatív mintán alapul.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

hanseatik, 2020.10.23 07:19

A magyar lakosság nyugdíjas kori öngondoskodásának a legnagyobb akadály az állam. Egyrészt oly alacsonyak a jövedelmek, s abból oly sok mindent kellene "öngondoskodni" (saját lakás, gyermekek oktatása, magánegészségügy, idős szülők támogatása ) hogy az életvégi megtakarítás ebbe nem fér bele. Másrészt még a korábban elindított magánnyugdíjpénzár "eltulajdonításával" is azt kommunikálta a regnáló hatalom, hogy azt tehet amit akar, elég a törvényhozói többség hozzá. Úgy eltűnt a 3000 milliárd, mint a szürke szamár a ködben, ez sima sikkasztás, de persze mivel törvényesítették, így röhögnek a képünkbe. Az állam a legnagyobb tolvaja, a saját állampolgárainak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

sulykaponka, 2020.10.20 16:21

"ennek köszönhetően milliós összeg is felhalmozható időskorunkra" - amiből vehetünk magunknak egy pár cipőt...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mpapa, 2020.10.20 15:38

Addig felesleges nyugdíj célú megtakarításban gondolkodni az átlagembernek amíg az MNB kénye-kedve szerint hagyja elinflálni a forintot.
A mostani válság pedig ez csak megerősítette.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html