Kiderült, hol él a legtöbb magyar adócsaló - mutatjuk a térképeket

Dunaújváros, Budapest és Paks a legtisztább a feketegazdaság szempontjából, a legmagasabb a feketegazdaság aránya a viszonylag tehetős vidéki városokban, illetve különösen Bács-Kiskun megyében – derül ki a MKIK GVI feketegazdaságot kutató tanulmányából.
Papp Zsolt, 2013. április 18. csütörtök, 16:51
Fotó: Napi.hu

A kutatók tényként fogadták el azt a becslést, hogy Magyarországon a rejtett gazdaság mértéke a GDP 17-18 százalékára rúg. A MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) munkatársai - Bublik Bence és Tóth István János - azt vizsgálták, hogy mely kistérségben lényegesen magasabbak a lakossági fogyasztási kiadások a bejelentett jövedelmekhez mérten. A fogyasztási szokásokat a villanyszámla, személygépkocsi-ellátottság, a járművek életkora és a kábeltévéhasználat aránya alapján mérték.

A járművek életkora szoros összefüggésben van a jövedelmi viszonyokkal, a kábeltévéhasználat pedig nem létfenntartási szolgáltatás, hanem a lakások komfortjának mérőszáma - érvelnek a kutatók. A villamos energia klasszikus fogyasztási mutató, bár az is igaz, hogy a magasabb jövedelem nem feltétlenül jár magasabb fogyasztással (az energiatudatosság miatt).


Forrás: MKIK GVI


Egy kistérség jövedelmi viszonyainak meghatározáskor figyelembe vették az adózók számát, az egy főre jutó személyi jövedelemadó mértékét, a munkanélküliségi rátát, a vállalkozások számát az általuk fizetett helyi adók mértékét és a közgyógyellátásban részesülők számát. A jövedelmi szintekben nincs nagy meglepetés: azok Budapesten, az M1-es autópálya mentén fekvő városokban - vagyis Északnyugat-Magyarországon a legmagasabbak. Ezzel szemben az sem meglepő, hogy a legszegényebb megyék, kistérségek az ország keleti, északkeleti régiójában találhatóak.

Forrás: MKIK GVI
Napi GazdaságA kutatók a bevallott és a korrigált jövedelem közötti különbség alapján arra a megállapításra jutottak, hogy nem a legszegényebb, de nem is a leggazdagabb kistérségekben magas a feketejövedelem, vagyis az adócsalás.

A rejtett gazdaságból származó egy főre jutó éves jövedelem 60-440 ezer forint között mozog. Ahol legmagasabbak a jövedelmek, ott a legalacsonyabb a be nem jelentett jövedelmek aránya. Ez fordítva már nem igaz vagyis, hogy a legszegényebb régiókban lenne a legnagyobb a jövedelemeltitkolás. A kutatók rámutatnak, hogy a be nem jelentett jövedelmek magasabb aránya a gyéren lakott kistérségekben jellemző.

 

Forrás: MKIK GVI
Napi GazdaságA kutatók szerint országos átlagban a jövedelmek 17,3 százaléka származik a feketegazdaságból. A magasabb jövedelemmel rendelkező kistérségekben alacsonyabb a rejtett gazdaság mértéke, amely azzal magyarázható, hogy a fő foglakoztatók a külföldi nagyvállalatok, amelyek kevésbé érdekeltek a fekete foglakoztatásban. Amennyiben egy-két nagyvállalat a térség fő foglalkoztatója - ez Dunaújváros és Paks esetében látszik jól -, extrém alacsony a feketegazdaság aránya. A legszegényebb kistérségekben viszont magasak a szociális transzferek, s közmunkaprogram, más munkalehetőség híján pedig jóval nehezebb akár feketejövedelemhez is jutni, ezért nem itt a legmagasabb a feketegazdaság - mutatnak rá. Így a legfertőzöttebb térségek a vidéki átlaghoz húzó kistérségek, ezek közül is kiemelkedik Bács-Kiskun megye. Mint látható a fekete jövedelmek aránya a legalacsonyabb (4,4 százalék) Dunaújvárosban, míg a legmagasabb 37,2 százalék baktalórántházi kistérségben a Nyírségben.

 

A feketejövedelmek aránya, százalék
A legfehérebb kistérségek
Dunaújváros4,4
Budapest5,5
Gárdony9,1
Székesfehérvár9,1
Paks10,2
A feketezóna kistérségei
Baktalórántháza37,3
Létavértes37,3
Bodrogköz37,1
Nyírbátori36,2
Kadarkúti35,7
Encsi33,3
Forrás: MKIK GVI

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Mekelekke, 2013.04.19 03:00

Vajon eszébe jutott-e valakinek összehasonlítani egy munkalehetőségeket ábrázoló és egy feketegazdaságos Magyarország térképet?
Én úgy gondolom, hogy
- a sok legális munkalehetőség automatikusan csökkenti a környéken fekete gazdaságot,
- a minimálbér emelése csökkenti a munkahelyek számát,
- minden minimálbér emelés tovább erősíti a feketegazdaságot (az érzékenyebb területeken jobban).
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Akos70, 2013.04.18 22:19

Az egész ország egy nagy fekete gazdaság ! Európa közepén egy nagy fekete szégyen vagyunk !!! Csak így tovább... a lejtőn...!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csoda-szar-vas, 2013.04.18 21:59

Paks??????????????????????????????????? Tiszta???
Szopom lefele magam! Kik csinálták a felmérést?
Pölö. nálam a legkorruptabb város. Szállítok az atomerőműbe. PONT!
Had röhögjek:-)))))))))))))))))))))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szkiita, 2013.04.18 19:16

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html