A szerdai kormányülésen döntés született az egyetes szolgáltatásban érvényes hatósági gázárak alakulásáról, december végéig a jelenlegi ármoratórium fennmarad - jelentette be Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter a kormányszóvivői sajtótájékoztatón. Ennek értelmében lapunk korábbi információinak megfelelően sávos módon emelkedik januártól a gáz ára, a nagycsaládosok, szegényebbek, elmaradottabb területeken élők és az átlagfogyasztók számára (a fogyasztók 57 százalékánák) nem emelkedik a gáz végfelhasználói ára, esetükben január elsejétől is fennmarad az ármoratórium - tette hozzá a tárcavezető. Fellegi szerint a most érvényben lévő gázárképlet két lépcsőben összesen 15-20 százalékos emelést tett volna indokolttá.

Az új rendszerben az évente 1200 köbméter alatti mennyiségű gázt fogyasztók számára nulla, az 1200 és 1500 köbméter közöttiek számára pedig 0,7 százalékkal drágul a gáz januártól. A miniszter szerint e két csoportba a fogyasztók 66 százaléka tartozik. Az éves 1500 köbméter felett fogyasztóknál 4,5 és 9,3 százalék közötti mértékben emelkedik a gázért fizetendő összeg a jövő év elejétől - a legfelső két kategóriába (7,8, illetve 9,3 százalékos emeléssel) Fellegi szerint a 3,5 millió magyarországi egyetemes szolgáltatásban részes fogyasztási hely 6 százaléka tartozik.

A nagycsaládosok (a gázártámogatástól független), a gyermekek számától függő további kedvezményekben részesülnek. Nagy Anna kormányszóvivő szerint a jövő év közepéig biztosan fennmarad a jelenlegi gázártámogatási rendszer, amely a legalsó két jövedelmi sávban mintegy 930 ezer családot érint, erre a költségvetésben 26,5 milliárd forintot különített el a kormány.

A Napi Gazdaság korábbi információinak megfelelően földgázellátásról szóló törvény módosítása szerint 40 százaléknyi (alacsonyabb) piaci spot-árat kevernek a képletbe, így csak 60 százalék lehet a hosszútávú nagykereskedelmi szerződésekben megszabott földgázár. A szolgáltatói nyereségkorlát 120 százalékról 100-ra csökken, az ezen felüli nyereséget elvonja a költségvetés, változik az inflációs indexálás rendszere, illetve a 0,55 százalékos likviditási tényező is. Fellegi úgy fogalmazott: elfogadhatatlan, hogy a szolgáltatók a biztos egyetemes szolgáltatási piacon nyerészkedjenek, a szabályozás alapelvei között említette, hogy az elvárhatónál nem nagyobb profitot kell biztosítani a szolgáltatóknak.