Kiderült, miből fedezné a kormány a stabilitási tartalékot

Megjelent a pénteki Magyar Közlönyben, hogy miből szednék össze a szükséges forrásokat a költségvetési tartalékalaphoz. A legérzékenyebb pontnak talán a fogyasztói árkiegészítés és a Munkaerőpiaci Alap megnyirbálása tűnik.
NAPI, 2011. február 11. péntek, 18:25
Fotó:

A Magyar Közlöny pénteki számában megjelent a kormányhatározat a korábban hangoztatott, 250 milliárd forintos stabilitási tartalékról. A határozat megszabja,hogy tételesen melyik minisztériumnak, hivatalnak, hatóságnak, állami alapnak mekkora összeget kell zárolnia. Ezeket február 23-ig kell bejelenteniük a Magyar Államkicstár felé.

Az összes intézkedés közel 240 milliárd forintos tartalék képzésére elegendő, ami hozzávetőlegesen megfelel a korábban bejelentettnek.

A kormány több alap költségvetését is megnyirbálja: a Munkaerőpiaci Alap egyenlegét 16 milliárd forinttal javítanák, a Kutatási és Technológiai Innovációs Alapot és a Nemzeti Kulturális Alapot összessen 10 milliárd forinttal nyírbálják meg, a Nemzeti Földalapból félmilliárdot zárolnak. Az állami vagyonnal kapcsolatos kiadási előirányzatoknál 10 milliárdot takarítanak meg. A fogyasztói árkiegészítés kiadásait hasonlóan 10 milliárd forinttal rövidítik meg.

Az állami szervek közül a legnagyobb befizetők a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (közel 40 milliárd forint), a Belügyminisztérium (35 milliárd forint), Honvédelmi Minisztérium (26 milliárd forint). A Nemzetgazdasági Minisztérium ezekhez képest kisebb összeggel, ötmilliárddal járul hozzá a tartalékhoz, még a Nemzeti Adó és Vámhivatal is jóval többet fizet be, 13,2 milliárdot.

A határozat ugyanakkor elrendeli, hogy az egyes szerveknél melyek azok az előirányzatok, melyek mentesülnek a zárolás alól. Többek között egyes egyházi és kisebbségi ügyek, az EU-elnökség kiadásai, kollégiumi támogatások és a népszámlálás tartozik ide.

A kormány egy intézkedési tervet készít el a zárolásról: ennek tartalmaznia kell, hogy a lecsökkent erőforrások következményeit miképp orvosolja az adott intézmény, amivel a zavartalan közfeladat-ellátás biztosítható. A fejezetek és az alrendszerek között lehetőség van nullszalkdós átrendezésre, de ehhez szükség van a nemzetgazdasági miniszter engedélyére is.

A határozat elrendeli, hogy a stabilitási tartalék érdekében - amely feladata a rendkívüli, előre nem látható, sokszor vis maior események finanszírozása - módosítsák az államháztartási törvényt, hogy azt minden költségvetési évben kötelező legyen.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Trambulin, 2011.02.12 18:44

nincs két hónapja, hogy elfogadták a költségvetést és ezeket a pénzeket "odaadták" azoknak, akiktől most elvonják...
Pár hét múlva több százmilliárdos, az idei évet is érintő intézkedéseket jelentenek be. Megint borulhat az amit most bejelentettek.
A december 24-én elfogadott költségvetés nem éri meg a tavaszt.

Koncepciótlanság, rögtönzés, kapkodás.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ram92, 2011.02.12 00:12

A Belügytől való 35 milliárdos elvonással nem értek egyet,mivel ezzel már a rendőrséget teljesen padlóra fogják küldeni,vagy Orbánnak és Pintérnek ez a célja.A rendőröktől hogy várhatják el hogy tisztességesen és becsületesen dolgozzanak a megélhetési pénzükez is elveszik,ez egy kicsit felháboritó
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html