A Magyar Közlöny pénteki számában megjelent a kormányhatározat a korábban hangoztatott, 250 milliárd forintos stabilitási tartalékról. A határozat megszabja,hogy tételesen melyik minisztériumnak, hivatalnak, hatóságnak, állami alapnak mekkora összeget kell zárolnia. Ezeket február 23-ig kell bejelenteniük a Magyar Államkicstár felé.

Az összes intézkedés közel 240 milliárd forintos tartalék képzésére elegendő, ami hozzávetőlegesen megfelel a korábban bejelentettnek.

A kormány több alap költségvetését is megnyirbálja: a Munkaerőpiaci Alap egyenlegét 16 milliárd forinttal javítanák, a Kutatási és Technológiai Innovációs Alapot és a Nemzeti Kulturális Alapot összessen 10 milliárd forinttal nyírbálják meg, a Nemzeti Földalapból félmilliárdot zárolnak. Az állami vagyonnal kapcsolatos kiadási előirányzatoknál 10 milliárdot takarítanak meg. A fogyasztói árkiegészítés kiadásait hasonlóan 10 milliárd forinttal rövidítik meg.

Az állami szervek közül a legnagyobb befizetők a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (közel 40 milliárd forint), a Belügyminisztérium (35 milliárd forint), Honvédelmi Minisztérium (26 milliárd forint). A Nemzetgazdasági Minisztérium ezekhez képest kisebb összeggel, ötmilliárddal járul hozzá a tartalékhoz, még a Nemzeti Adó és Vámhivatal is jóval többet fizet be, 13,2 milliárdot.

A határozat ugyanakkor elrendeli, hogy az egyes szerveknél melyek azok az előirányzatok, melyek mentesülnek a zárolás alól. Többek között egyes egyházi és kisebbségi ügyek, az EU-elnökség kiadásai, kollégiumi támogatások és a népszámlálás tartozik ide.

A kormány egy intézkedési tervet készít el a zárolásról: ennek tartalmaznia kell, hogy a lecsökkent erőforrások következményeit miképp orvosolja az adott intézmény, amivel a zavartalan közfeladat-ellátás biztosítható. A fejezetek és az alrendszerek között lehetőség van nullszalkdós átrendezésre, de ehhez szükség van a nemzetgazdasági miniszter engedélyére is.

A határozat elrendeli, hogy a stabilitási tartalék érdekében - amely feladata a rendkívüli, előre nem látható, sokszor vis maior események finanszírozása - módosítsák az államháztartási törvényt, hogy azt minden költségvetési évben kötelező legyen.