Az elmúlt három évben (2015-2017) a "tömeges bevándorlás kezelésére" és a "terrorellenes intézkedések megvalósítására" a magyar kormány 607,8 milliárd forintot költött el. A csúcsév a tavalyi volt, amikor 278 milliárd forint ment el erre a célra.

A költségvetési beszámoló szerint azonban a tavalyi kiadás jelentős részének nincs köze sem a migráció-, sem a terrorellenes küzdelemhez, sokkal inkább a rendvédelmi szervek és titkosszolgálatok rejtett fejlesztéséhez - olvasható a Zoom.hu cikkében.

A beszerzések túlnyomó többsége titokban zajlik a "rendkívüli bevándorlási helyzetre" tekintettel - amit egy félévente megújított kormányhatározattal biztosít a kormány. Ez lehetővé teszi, hogy a beszerzéseiket ne nyílt közbeszerzés eljárással bonyolítsák le.

A Terrorelhárítási Központ (TEK) tavaly 5,2 milliárd forint értékben vásárolt tárgyi eszközöket (például 650 millióért "létrás rohamrendszerrel ellátott páncélozott szállítójárműveket", terepjáró képességgel rendelkező mentőautókat,  "speciális operatív eszközöket", azaz lehallgató- és felderítő készülékeket, lélegeztető gépeket, krioterápiás készülékeket - utóbbiakat élsportolók használják regenerációjuk felgyorsítására).

A rendőrség a tömeges bevándorlás elleni pénzekből 74 milliárdot, a Magyar Honvédség 42,8 milliárd forintot kapott, ám csak 15,8 milliárdot számoltak el a katonák bérerére, élelmezésére, szállítására.

A terrorellenes pénzekből fizették ki a HM Currus Zrt. és az Ikarus Járműjavító Kft. által gyártott katonai többfunkciós buszokat.

A HM és a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat a migrációs pénzeken felül még további 98,7 milliárd forintot kapott a terrorellenes harcra, ebből ténylegesen 23,5 milliárdot költöttek el 2017-ben, és további 24,2 milliárd forintnyi előleget fizettek ki. További 24,4 milliárd forint a honvédelmi tárca házi cégéhez, a HM Arzenál Zrt.-hez került - írta a lap.

További részletek a Zoom.hu cikkében olvashatók.

A kép forrása: MTI Fotó/Lakatos Péter.