A közlemény szerint a tömeg fél három körül agresszívvé vált, kövekkel, fadarabokkal, palackokkal dobálta meg a magyar oldalon álló rendőröket, majd kitörte az átkelőt lezáró kaput. A rendőrség azonnal jelentős erőket sorakoztatott fel a "magából kivetkőzött emberek" megfékezése érdekében, a ledöntött kaput többsoros rendőrsorfal helyettesíti. Azt írták: a rendőrség a magyar államhatár és az Európai Unió külső határának védelme érdekében jogszerűen és arányosan intézkedik.

Az Index is arról írt, hogy elszabadultak az indulatok, a menekültek kővel dobálóznak, a rendőrök bevetették a vízágyút is a könnygáz után. Felsorakoztak a páncélos rendőrök is. Egy rendőr megpróbálta visszarakni a kidöntött kerítést.

Könnygáz és TEK

Az M1 felvételei szerint a rendőrség jelentős erőket vetett be, köztük pajzsokkal és harci járművekkel a Terrorelhárítási Központ egységeit is odavezényelték a határ védelméhez. A rendőrség és a honvédség helikopterei is ott köröznek a környéken.

Az MTI tudósítója elmondta: a migránsok bedöntötték a határátkelőhelyre vezető úton található kerítést, majd minden kezük ügyébe eső tárggyal dobálni kezdték a magyar oldalon szolgálatot teljesítő rendőröket, és megpróbáltak áttörni Magyarországra.

A magyar rendőrök vízágyúk alkalmazásával, illetve könnygáz bevetésével próbálják hátrálásra kényszeríteni a több száz fős tömeget. Ugyanakkor a védőfelszerelésbe öltözött rohamrendőrök pajzsokkal is védekeznek a dobálás ellen.
Eközben szerb oldalon a szerb rendőrök, illetve határőrök tétlenül szemlélik az eseményeket. A helyszínre több mentőautó is érkezett.

Az MTI tudósítója azt tapasztalta, hogy több ezer migráns torlódott fel a Röszke 2 határátkelő felé vezető úton, ahol tábort vertek. A határ szerb oldalán az utak mentén, illetve Magyarkanizsáról további migránscsoportok tartanak a magyar határ felé. Az M1 tudósítója azt mondta: a migránsok között vannak nők és gyerekek is, de egy nagyjából 300 emberből álló "kemény mag" folyamatosan agresszívan lép fel a magyar rendőrök ellen: vizes palackokkal, égő fáklyákkal dobálják a rendőröket.

Szijjártó a szerb rendőrség beavatkozását kérte

Előbb beszélt a szerb kollégájával Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter, és kérte, hogy a szerb hatóságok lépjenek fel haladéktalanul "a határnál "az agresszív bevándorlókkal szemben" - jelentette be Szijjártó az M1-en. A szerb külügyminiszter jelezte, hogy erre a belügyminiszter adhat utasítást, akit értesít azonnal.

A magyar külügy írásbeli jegyzéket is eljuttatott a szerb külügynek. A szerbek nem adtak magyarázatot Szijjártónak, hogy eddig miért nem avatkoztak be a szerb rendőrök a határon történt incidensbe.

Horvátország felé indulnak a menekültek

Egyre több Horgoson várakozó migráns dönt úgy, hogy inkább elindul Horvátország felé, és megpróbál ott bejutni az Európai Unióba - tapasztalta az MTI tudósítója a helyszínen. Míg kedden körülbelül ötven migráns döntött úgy, hogy igénybe veszi az M5-ös autópályán fekvő horgosi átkelőnél várakozó, Magyarkanizsára induló autóbuszt, addig szerdán már öt-hat busz indult a pihenőhely felé. A migránsok úgy értesültek ugyanis, hogy onnan indulnak járatok a szerb-horvát határon fekvő Sid irányába.

Lackó Róbert, Magyarkanizsa képviselő-testületének elnöke az MTI tudósítójának elmondta, eddig egy ilyen busz indult el, de amennyiben igény mutatkozik rá, akárhány buszt tudnak indítani. Hozzátette: néhányan már jelezték, hogy mennének Sidre. Ugyanakkor egy körülbelül 30 főből álló migránscsoport megérkezett a szintén a szerb-horvát határon fekvő Zomborba - közölte a szerb sajtó.