Az Uniqa Mobil Egészségközpontjának szakemberei május és augusztus között fővárosi és vidéki helyszíneken - városi sportnapokon, fesztiválokon, lakossági fórumokon - vizsgálták a hazai lakosság fittségi állapotát. A 20 helyszínen több mint 1000 önkéntes állapotfelmérés adataiból az látszik, hogyha tisztában vagyunk is a táplálkozás, a megelőzés és a szűrővizsgálatokon való részvétel fontosságával, egészségi és fittségi állapotunk ezt nem tükrözi.

A megvizsgált nők 76, és a férfiak 78 százalékának csökkentenie kellene a testsúlyát, és ehhez többségüknek teljes életmódváltásra is szüksége lenne. A felmérésben részt vevők mintegy 93 százalékának nem volt ideális a testsúlya: 83 százaléknak fogynia, 10 százalékuknak pedig híznia kellene.

Míg kóros alultápláltsággal csak 0,6 százalékban találkoztak a felmérést végzők, addig a vizsgált 1000 emberből 180 kórosan elhízott volt, azaz túlsúlyuknak egészségre ártalmas következményei is lehetnek. A mérésen részt vevő nők 58 százaléka, illetve a férfiak mindössze 41 százaléka rendelkezett megfelelő testtömegindexszel. A vizsgált nők mintegy felének (42 százalék) a vázizomrendszer erősítése is javasolt, a férfiaknál ez az arány mindössze 13 százalék volt.