Két új modellel bővül az Electrolux jászberényi gyárának termékpalettája - jelentette be kedden a Henrik Bergström, az Electrolux csoport ügyvezető alelnöke Jászberényben. Az egyik egy vezeték nélküli, prémium kategóriás készülék, amit eddig Kínában gyártottak. Emellett egy mini készülék gyártása is megkezdődik - mondta az alelnök.

A gyáregység 14 évvel ezelőtti indulása óta hatszorosára emelkedett a jászberényi gyár kapacitására, 2012-ben pedig az előző évhez képest ötven százalékkal nagyobb összeget fordítanak a gépek, gyártóeszközök, szerszámok és a szerelősorok fejlesztésére - mondta Henrik Bergström, aki kiemelte, hogy az idei az eddigi legnagyobb értékű befektetés. A beruházás mértékét nem árulta el kérdésünkre az alelnök, de az invesztíció, illetve az új termékek jelzik a cég jászberényi elkötelezettségét - tette hozzá. A jövőben további fejlesztések várhatók a jászsági városban az akkumulátoros modellek és a kiskészülékek gyártásának területén.

A termékek fejlesztése a stockholmi fejlesztési központtal együttműködésben történnek, de a hazai termékfejlesztő mérnökök is képesek a teljes termékfejlesztéseket is levezényelni - mondta Lukáts Ákos, az Electrolux jászberényi porszívógyárának igazgatója.

Takács János, az Electrolux Lehel Kft. vezérigazgatója elmondta, hogy a gyártás kezdetekor, 1998-ban 150-en dolgoztak a porszívók gyártásán, jelenleg pedig hatszázan, amelyből 103  kölcsönzött munkaerő, a szellemi munkakörben pedig százan dolgoznak. Napjainkban öt másodpercenként gördül le egy új porszívó a gyártósorról. Henrik Bergström a Napi Gazdaság érdeklődésére elmondta, hogy tavaly kétmillió porszívó készült Jászberényben, és idén is ennyi gyártását tervezik.

Az Electroloux egyetlen európai gyárában, Jászberényben gyártott porszívók 99 százaléka készül exportra, 59 országba, a világ minden területére - mondta Takács. Magyarországon a készülékek csupán egy százalékát értékesítik. A legjelentősebb felvevőpiacot Európa jelenti, itt a termékek 78 százaléka talál gazdára, míg Ázsiában az itthon gyártott porszívók 13 százaléka kerül.

Az Electrolux jelenleg Magyarországon, Mexikóban, Brazílában gyárt porszívókat.