Kincses: számos kérdést megoldhat az új egészségbiztosítás

Kincses Gyula egészségügyi államtitkár szerint szükségessé vált az egészségügyi ellátórendszer és a finanszírozás gyökeres átrendezése.
NAPI Online, 2007. október 3. szerda, 08:51
Fotó:

A megkezdett reformok korrigálása, a járóbeteg-szakellátás fejlesztése és a biztosítási reform elindítása lesznek a következő év fontos egészségügyi feladatai - mondta a Világgazdaságnak az Egészségügyi Minisztérium hétfőn kinevezett államtitkára. Az innovatív ágazatban 15-20 évenként szükség van a reformra - állítja Kincses Gyula.

Azért vált sürgetővé a kórházi struktúra átrendezése, az aktív ágyak számának a szűkítése, valamint a demográfiai változásoknak megfelelő krónikus és rehabilitációs osztályok kiépítése, mert a kórházak fix költségei olyan mértékűvé váltak, hogy a konvergenciaprogramot és az ellátórendszer működőképességét is veszélyeztették.

Október végén írják ki a járóbeteg-szakellátás átalakítását megcélzó pályázatokat, a beadási határidő jövő február, s az április-májusi értékelést követő 24 hónapon belül kell elkészülni a beruházásokkal. A tervek szerint 23 kistérségi, minimális ellátást nyújtó szakrendelő épül. Ott, ahol megszűnt az aktív betegellátás vagy húsz aktív ágyuk maradt, emelt szintű szakrendelő megépítésére pályázhatnak. E célokra 2007-13 között az uniós forrásokból közel 70 milliárd forint jut.

Kincses Gyula szerint az átalakulással törvényszerűen együtt járnak az újabb gondok. Nem lehet ugyanis előre pontosan meghatározni, hogy mely kórházra mekkora gyógyítási teljesítmény hárul, mekkora területet képes ellátni. Ezért jövőre - a szükségleteknek megfelelően - korrigálnak.

Számos kérdést megold majd az új biztosítási rendszer - állítja az államtitkár. Nem lesz szükség például a kórházi teljesítmények korlátozására, hiszen a pénztárak azokkal az intézményekkel kötnek finanszírozási szerződést, amelyek a leghatékonyabban, szövődménymentesen gyógyítanak, így a tagjaik is elégedettek.

Jövőre - ha a parlament elfogadja a biztosításról szóló törvényt - az emberek a megalakuló pénztárak bármelyikét választhatják, de az sem marad biztosítás nélkül, aki nem választ, ő területi alapon kerül valamely pénztárhoz. A következő év az előkészületekkel telik el, meg kell határozni a tb-járulék fejében járó alapcsomagot. Ez megegyezik a jelenleg is járó ellátásokkal, ám meg kell állapodni arról: milyen ellátás hol, milyen határidőn belül jár a közfinanszírozás ellenében.

HOZZÁSZÓLÁSOK