Kinek kellenek már a frankhitelek?

A háztartások forintban denominált nettó hitelfelvétele júniusban 31,5 milliárd forint volt a szezonálisan igazított, árfolyamszűrt adatok szerint. A devizahiteleknél az előző havihoz hasonló összegű, 9,6 milliárd forintot tett ki a nettó törlesztés összege a Magyar Nemzeti Bank közlése szerint.
NAPI, 2009. július 31. péntek, 11:57
Fotó:

Mind a forint, mind a devizabetéteknél júniusban csökkent a nettó elhelyezés összege. Júniusban a forintbetétek összege 37,9 milliárd volt a májusi 74,3 milliárd után, a devizabetét 29,6 milliárd forinton alakult a májusi 59,4 milliárddal szemben - írja az MTI.

A szezonálisan nem igazított állományi adatok szerint a háztartások forinthitel állománya 28,8 milliárd forinttal növekedett, devizahiteleinél pedig 215,5 milliárd forint állománycsökkenés történt.

A devizahiteleknél az átértékelődés és egyéb változás az összes nettó törlesztésből több mint 97 százalékot képviselt. A teljes állományon belül legnagyobb súllyal bíró svájci frank alapú (folyó árfolyamon számított) hitelállományok már harmadik hónapja csökkennek mind a lakás-, mind a fogyasztási hitelek esetében.

A rögzített MNB deviza középárfolyamon számított adatok szerint a svájci frankban felvett hitelállományok (lakáscélú, fogyasztási- és egyéb hitelek) már január óta csökkentek.

A forintbetétek szezonálisan nem igazított állománya az előző hónaphoz képest 16 milliárd forinttal, a devizabetéteké 8,7 milliárd forinttal csökkent. A devizabetétek állománycsökkenése 29,6 milliárd forint nettó elhelyezésből és 38,2 milliárd forint átértékelődésből és egyéb változásból származó csökkenésből adódott.

A nem pénzügyi vállalatok májusi szezonálisan igazított, árfolyamszűrt adatai szerint a forintban denominált hiteleknél 9,5 milliárd forint nettó felvételre került. Devizában 53,2 milliárd forint nettó hiteltörlesztés történt, mértéke a májusi szinten maradt.

A szezonálisan nem igazított adatok szerint a forinthitelek állománya 6,5 milliárd forinttal, a devizahiteleké 209 milliárddal csökkent. A devizahitelek állománycsökkenése csaknem 80 százalékban átértékelődésből és egyéb változásból, a fennmaradó hányadban pedig nettó hiteltörlesztésből, adódott.

HOZZÁSZÓLÁSOK